Roeselare maakt zich op voor de start van Dwars door Vlaanderen

Alle toprenners tekenen present in Roeselare voor Dwars door Vlaanderen. (foto SB) © (foto SB)
Peter Soete

Volgende week woensdag 3 april wordt Roeselare opnieuw heel even wielergek. De start van Dwars door Vlaanderen gebeurt op de Roeselaarse Grote Markt even voor de middag maar vanaf ‘s morgens worden de wielerploegen al verwacht in de Zuidstraat, op de Botermarkt en het Polenplein. We zetten alles wat je moet weten over dit wielerfeest even op een rijtje.

Dwars door Vlaanderen staat synoniem met een sterk deelnemersveld. De voorbije twee seizoenen was Yves Lampaert de sterkste en bij een derde zege zou hij alleen recordhouder kunnen worden op de erelijst van Dwars door Vlaanderen. Om daarin te slagen, moet hij afrekenen met een sterk deelnemersveld. Namen als Van Avermaet, Benoot, Naesen, Kristoff, Démare, Mathieu van der Poel en wereldkampioen Valverde staan op de voorlopige deelnemerslijst.

“Het zijn inderdaad de absolute vedetten van het voorjaar die woensdag present tekenen”, knikt coördinator Björn Leenknegt.

“De eerste wielerploegen zullen wellicht tegen tien uur aankomen in het centrum van Roeselare en er zijn dit jaar drie parkings voor de teams. De Zuidstraat wordt eerst gevuld, daarna is het de beurt aan de Botermarkt en tenslotte komen er ook wielerploegen op het Polenplein.”

Goed bereikbaar

“Vanaf negen uur ‘s morgens treedt het mobiliteitsplan in werking. Dit wil zeggen dat de straten die gebruikt worden door renners en teams in het centrum afgesloten worden. Maar de Meensesteenweg zal wellicht bereikbaar zijn tot de Bollenstraat. En wie Roeselare binnenrijdt via de Brugsesteenweg en de Hoogleedsesteenweg zal zelfs heel weinig hinder ondervinden. De winkels in de centrumstraten zullen, net als parking De Munt, bereikbaar zijn. Enkel een uur voor de start van de wedstrijd zal het verkeer stilgelegd worden, afhankelijk van de verkeersdrukte in de binnenstad”, klinkt het.

“Vanaf 10.30 uur presenteert Studio Brussel op de Grote Markt een heel programma met onder meer interviews met renners. Alle horecazaken rond de Grote Markt zullen bomvol gasten zitten want er komen maar liefst 25 autocars met vips naar Roeselare en ongeveer 50 vip-shuttlebusjes. Reken dus dat er zeker 1.700 à 2.000 vip-gasten zullen zijn zonder de vele andere aanwezigen.”

Twee keer passeren

“Dit jaar heeft het stadsbestuur voor nog wat extra beleving gezorgd door te ijveren voor een superparcours voor de Roeselaarse toeschouwers. De renners zullen namelijk twee keer langs de Grote Markt en door de Ooststraat passeren. Ze starten op de Grote Markt en via de Ooststraat gaat het door de Vlamingstraat, de Kleine Bassinstraat, de Sint-Amandstraat en de Noordstraat. Het peloton rijdt dan rond de Sint-Michielskerk en duikt opnieuw de Ooststraat in en via de Vlamingstraat gaat het dan rechtsaf naar de Consciencestraat, de Beversesteenweg en de Ardooisesteenweg om dan zo Roeselare te verlaten. Maar de vele toeschouwers zullen dus alle grote vedetten twee keer zien passeren aan ‘showtempo’ en dat is toch wel uniek.”

(PS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.