Roeselare klaar voor vierdaags fietsfeest tijdens West-Vlaanderens Mooiste

Tijdens West-Vlaanderens Mooiste zijn er opnieuw tal van ritten, zowel voor geoefende als recreatieve fietsers. © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Van donderdag 22 tot en met zondag 25 augustus is Roeselare opnieuw het centrum van fietsplezier door onze provincie. West-Vlaanderens Mooiste gaat voor de tiende keer van start in deze vorm en de organisatoren verwachten opnieuw om en bij de 10.000 fietsers.

Tientallen jaren geleden lag Roeselare Fietst aan de basis van wat nu West-Vlaanderens Mooiste is. Dit vierdaags fietsevent is het laatste decennium uitgegroeid tot één van de grootste organisaties voor vrijetijdsfietsers. “We zijn inderdaad soms zelf verbaasd hoe groot onze fietsvierdaagse geworden is”, lacht Björn Leenknegt die mee aan de basis ligt van West-Vlaanderens Mooiste. “Uiteraard staat het fietsen vier dagen centraal maar we hebben ook een heleboel randanimatie en nevenactiviteiten voorzien waardoor West-Vlaanderens Mooiste een feest voor iedereen is. Onze camping is al enkele weken volgeboekt met 180 gezinnen die kamperen op de terreinen van het MSKA in de Groenestraat. Dat zijn toch weer 20 gezinnen meer dan vorig jaar. Op woensdagavond openen we traditiegetrouw het fietsfeest met een korte rit door en rond Roeselare gevolgd door een mooie receptie.”

Retro Velo

“Dagelijks zijn er uitgepijlde parcours van verschillende afstanden voor de geoefende en recreatieve fietsers. De routes op donderdag gaan via Westrozebeke naar Langemark-Poelkapelle of doorheen de IJzerbroeken naar Lo-Reninge. Op vrijdag gaat het door de bossen naar Ruddervoorde en op zaterdag ontdekken de deelnemers in het zuidelijk deel van de provincie de streek rond Kruiseke, Geluveld en het Heuvelland. Op zondag zijn er enerzijds kortere fietstochten die zich op gezinnen met kinderen richten, anderzijds gaan de lange ritten richting Werken en Diksmuide.”

“Maar zoals gezegd zijn er ook heel wat nevenactiviteiten. Zaterdag en zondag zijn opgenomen als Belgian Cycling event en er worden op die dagen twee verschillende toertochten voor mountainbikers voorzien. Op zaterdag vinden liefhebbers van retrofietsen en retrotochten hun gading tijdens Retro Velo met de retrofietstocht Tournee Velo en de retrofietsbeurs Bazaar Velo.”

Kinderen baas

“Voor kinderen tussen zes en veertien jaar is er op zondag Kidz on Wheelz in de Expohallen. Op dit parcours van 60 m op 30 m kunnen de sportievelingen hun behendigheid met de fiets testen. Op zondagnamiddag is er De Zoevende Zapper, een kinderfietstocht op maat van kinderen met meerdere stopplaatsen waarin spel- en sportmomenten voor kinderen centraal staan. Zo is er op de stopplaats bij Top Motors een kermisdorp met go-carts en een heuse kermisattractie, komt men bij volwassenenonderwijs Creo terecht in een circusdorp met clowns en is er op het Kerelsplein een stranddorp met onder meer beachvolley en andere strandspelen.”

“De Ronde van het Warmtenet laat families op zondag kennis maken met het Roeselaarse warmtenet. Langs de route kom je meer te weten over het warmtenet en ontdek je meer van dat mooie en warme verhaal. Dit jaar zijn ook de wandelaars meer dan welkom op West-Vlaanderens Mooiste. Er is een aanbod op maat van de wandelrecreant tot de geoefende wandelaar met afstanden van 6, 12, 18 en 24 km. We sluiten het fietsevent af op zondagnamiddag vanaf 16.30 uur met het optreden van de Ment Party Band.”

“Verleden jaar klokten we af op 9.500 deelnemers en waren we zeer tevreden. Als we nu 10.000 sportievelingen zouden mogen verwelkomen zou mooi zijn maar dat is niet het belangrijkste. We hopen gewoon iedere dag op mooi fiets- en wandelweer en op een geslaagde en ongevalvrije West-Vlaanderens Mooiste.”

Praktisch

De start en aankomst van alle ritten is in Expo Roeselare. Je kan er op donderdag en vrijdag inschrijven en starten tussen 8 en 15 uur en op zaterdag en zondag tussen 7.30 en 15 uur. Deelnemen kost 5 euro per persoon, per dag en per tocht. Kinderen tot 14 jaar nemen gratis deel. Wie 4 dagen fietst, betaalt 16 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.