Roeselare huldigt monument in als herinnering aan de vroegere biggenmarkt

Redactie KW

Decennialang was er op het plein aan de Sint-Amandskerk wekelijks een biggenmarkt. In 1984 werd die stopgezet maar nu, 35 jaar later, staat er op dit ondertussen volledig vergroende plein een monumentje dat herinnert aan de vroegere ‘zwijnemarkt’.

Het kunstwerk, een mandje vol biggen, is van de hand van Jaak Vandevelde en werd geschonken door de West-Vlaamse Fokvarkens Veiling. Op de sokkel lezen we wat uitleg over het verleden van die markt. Na de Tweede Wereldoorlog was de biggenmarkt heel erg populair. Van ‘s ochtends vroeg kwamen verschillende handelaars met jonge varkentjes op de markt staan. Op piekdagen konden er wel tweeduizend biggen te zien zijn op de markt.

De jonge dieren werden in mandjes met stro gelegd zodat ze warm bleven. In de provincie was Roeselare de enige stad met een zwiensmarkt. “De markt bracht decennialang heel wat volk op de been. Ook voor de omliggende horeca was de markt een goede zaak. De buurtbewoners vonden het wel eens minder leuk als ze weer eens gewekt werden door het geschreeuw van biggetjes die geladen of gelost werden”, vertelt Aandré Debruyne, ereschepen en destijds voorzitter van de nationale vakgroep voor varkensproducten. Het lange succesverhaal van de zwiensmarkt kwam ten einde in 1984, toen het verboden werd om nog openbare markten te houden. Dat was niet alleen een maatregel uit veiligheidsoverweging maar ook om sanitaire redenen. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier