Roeselare hijst reuze regenboogvlag als signaal tegen holebi- en transfobie

Onder meer de woonzorgcentra werden ingeschakeld voor de realisatie van de grote regenboogvlag. (foto SB)© Stefaan Beel
Onder meer de woonzorgcentra werden ingeschakeld voor de realisatie van de grote regenboogvlag. (foto SB)© Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Op het Stationsplein in Roeselare wappert een reuzegrote regenboogvlag. Die werd op de Internationale dag tegen holebi- en transfobie naar boven gehesen. Daarmee maakt Roeselare een statement als holebivriendelijke stad.

“Vandaag 17 mei, op de Internationale dag tegen holebi- en transfobie, hijst Roeselare de regenboogvlag. Niet zomaar een regenboogvlag, maar wel de meest creatieve en wellicht grootste van Vlaanderen. Naast de onthulling licht Roeselare een tipje van de sluier over haar toekomstige plannen voor de LGBTQIA+ -gemeenschap”, vertelt schepen Michèle Hostekint.

“Begin februari daagde LGBTQ-belangengroep çavaria de Vlaamse steden uit tot het maken van de grootste en meest creatieve regenboogvlag. Roeselare ging maar al te graag in op deze uitdaging en riep iedereen op om een stukje in één van de zes regenboogkleuren te maken. De stad ontving honderden verschillende stukken: gebreid, genaaid of geborduurd. Van de stukjes werd de Regenboogvlag #VANRSL gemaakt die een week langer op het Stationsplein zal wapperen.” Onder meer de woonzorgcentra gingen volop aan de slag.

Regenboogzebrapaden

Roeselare onderneemt ook verschillende andere acties in het kader van IDAHOT (International Dag Against Homophobia and Transphobia). Zo zal de Citroenstraat een week lang in regenboogkleuren verlicht worden, worden scholen uitgenodigd om een regenboogvlag aan hun gebouw uit te hangen en brengt de stad twee permanente regenboogzebrapaden aan.

“We leggen twee permanente regenboogzebrapaden aan in het centrum van de stad. Het ene zebrapad vind je aan de Grote Markt ter hoogte van de Ooststraat, het andere aan de achterkant van het station. Zo’n regenboogzebrapad geeft een duidelijk signaal van acceptatie naar de LGBTQIA+ -gemeenschap. Iedereen is welkom in Roeselare, ongeacht hun geaardheid, huidskleur, geslacht of leeftijd.”

Oprichten van een regenboognetwerk

Later dit jaar gaat Roeselare nog nauwer aan het werk met de gemeenschap. Zo wordt er een regenboognetwerk opgericht in samenwerking met lokale partners zoals ARhus Roeselare en Unia. Samen met dit netwerk werkt de stad een regenboogactieplan uit waarin participatie en co-creatie centraal komen te staan.

Mensen die willen meewerken aan het regenboognetwerk, kunnen zich alvast inschrijven op www.iedereen.vanrsl.be . Daar word je ook op de hoogte gehouden van nieuwe projecten. Al deze acties kaderen binnen een breed samenlevingsplan. Iedereen #VANRSL. Dat plan streeft naar meer inclusie en verbondenheid tussen Roeselarenaren.

Nieuwe website

Alle informatie, projecten en activiteiten binnen dit plan worden vanaf 17 mei gecommuniceerd op de website www.iedereen.vanrsl.be “Je vindt er binnenkort ook foto’s, filmpjes en getuigenissen van Roeselarenaren en verschillende manieren waarop jij je steentje kan bijdragen tot een inclusiever Roeselare.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.