Roeselare herdenkt de Poolse bevrijders met verschillende evenementen

Peter Soete

Roeselare herdenkt in september en oktober de 75ste verjaardag van de bevrijding van de stad door de Poolse troepen van generaal Maczek. Verschillende evenementen en de inzet van vele vrijwilligers en verenigingen zullen er een passend eerbetoon van maken.

Op 7 september 1944 reden de eerste Poolse tanks Roeselare binnen en verdreven de Duitse troepen uit de stad. Vijfenzeventig jaar later wordt de bevrijding uitgebreid herdacht in Roeselare.

CC De Spil pakt vanaf 7 september uit met een Poolse week. “Op zaterdag 7 september pakken we om 20 uur uit met een gratis pianorecital van de Poolse pianiste Anna Ciborowska”, begint Stefanie da Silva Lemos. “In de loop van de week programmeren we vier Poolsgerelateerde films voor volwassenen die vooral de verschillende bezettingen en onderdrukking van het Poolse volk belichten. Op zondag sluit De Spil de Poolse week af met een kinderfestival. Vanaf 10 uur starten we met ontbijt, zijn er workshops en trakteren we met een kinderaperitief. We tonen ook een aantal Poolse kinderfilms en alle activiteiten op zondag zijn eveneens gratis.”

“We willen zowel de Roeselarenaars als de Poolse gemeenschap betrekken bij dit gebeuren”, neem schepen Dirk Lievens over. “De tweetalige folders worden ook bedeeld in de Poolse winkels en restaurants en Bronia Magiera, die de filmkeuzes heeft gemaakt, zal ook actief publiciteit maken op sociale media.”

Belangrijke herdenkingen

Op zaterdag 7 september organiseert de Délégation Souvenir Français Roeselare een fiets- en wandeltocht Polen Memorial 1944. “De fiets- en wandeltocht van 14 km volgt een bewegwijzerd parcours en brengt de deelnemers langs belangrijke plaatsen die herinneren aan de bevrijding van Roeselare door de Poolse eenheden”, vertelt Thierry Van Paemel van DSFR. “Deelnemers vertrekken en komen aan in Koers.Museum van de Wielersport en de inschrijvingen zijn gratis. Men krijgt ook informatie mee over de bezienswaardigheden onderweg en de deelnemers zijn ook automatisch verzekerd.”

Op zondag 8 september vinden we het zwaartepunt van herdenkingen en huldigingen. “Om 9 uur starten we met een hulde aan het Pools monument op de Onze-Lieve-Vrouwmarkt”, overloopt Geert Messiaen, voorzitter van de vaderlandslievende verenigingen, het programma. “Het blijft enorm belangrijk dat we ons, zelfs 75 jaar later, de feiten blijven herinneren. We moeten de jeugd tonen en vertellen dat onze bevrijders hebben gestreden voor onze huidige vrijheid en democratie.”

Gesneuvelde soldaten

“Na de bloemenneerlegging gaat het met het Stadsmuziek naar de Grote Markt waar om 10.15 uur de Poolse en Belgische vlag worden gehesen door de scouts als eerbetoon aan de Roeselaarse Simonne Brugghe die een grote rol heeft gespeeld bij de bevrijding van Roeselare. Een half uurtje later volgt een bloemenneerlegging op de oude stedelijke begraafplaats en wordt ook muziek gespeeld van de Poolse componist Henryk Gorecki. Stadsgids Rosa Vandenbulcke zal er ook het relaas van de acht gesneuvelde Poolse soldaten vertellen.”

“Om 12.20 uur volgt op de Grote Markt een laatste huldebetoon aan de gedenkplaat van generaal Maczek en schetst gids Rosa Vandenbulcke het historisch verhaal van generaal Maczek en de rol van Simonnen Brugghe. Om 16 uur sluit een orgelconcert met bijhorende woordhulde in de pas gerestaureerde Augustijnenkerk van het Klein Seminarie deze huldedag af.”

Ook de Roeselaarse stadsdiensten laten zich niet onbetuigd en presenteren eveneens herdenkingsactiviteiten. “Er is eerst en vooral een vierdelige lezingenreeks op het Roeselaarse stadhuis door stadsarchivaris Willy Vallaey waarop hij telkens een ander thema belicht. De lezingen vinden plaats op 5, 12 en 26 september en op 3 oktober in de gemeenteraadszaal om 20 uur”, gaat schepen Dirk Lievens verder.

Met de boot

“Op dinsdag 10 en 24 september tonen we in de gemeenteraadszaal om 14.30 en 17 uur unieke beelden uit het filmarchief over het einde van de oorlog in onze stad. Op woensdag 18 september presenteert regisseur Bart Verstockt twee films in de zaal Komedie in De Spil, een over de bevrijding van Roeselare en een over de Poolse soldaten die ver van huis vechten voor een vrij Europa.”

“Op zaterdag 28 september is er ook een boottocht van 19 tot 23 uur op het kanaal en deze tocht staat volledig in het teken van de Poolse bevrijding. Er is Poolse catering voorzien, een Poolse muziekgroep en een gids die de bevrijding van Roeselare toelicht. De Poolse herdenkingsfeesten worden op zaterdag 12 oktober om 19.30 uur afgesloten in de Sint-Michielskerk. Daar vindt een bevrijdingsconcert op orgelmuziek door Eric Hallein plaats met een filmprojectie van Eddy Lepez. Daarna volgt een samenzang onder begeleiding van het vocaal ensemble A. Willaert en muzikale ondersteuning door een percussieklas van STAP.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier