Roeselare heeft nu ook een eigen bierwandeling

Tijdens de nieuwe bierwandeling ontdek je meer dan ooit dat Roeselare een bierstad is. (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

Na de geslaagde proefwandeling van eind april, kunnen toeristen, vrienden, families en verenigingen vanaf 1 juli ten volle genieten van de enige echte Roeselaarse Bierwandeling. “We willen onze stad op die manier promoten als de bierstad bij uitstek”, klinkt het ambitieus.

Biersommelier én thuisbrouwer Belinda Eelbode stelde met veel trots deze bierwandeling voor. “Elk jaar krijgen gemiddeld vijfhonderd groepen een rondleiding in onze binnenstad en maar liefst 25.000 mensen bezoeken de Rodenbach-brouwerij. Er is dus zeker potentieel aanwezig. We wilden er niet zomaar een zoveelste wandeling van maken met die typische bezienswaardigheden en weetjes. Roeselare heeft een rijke biertraditie en het is de bedoeling die voor de volle honderd procent te benutten. In deze wandeling zijn zeven potentiële stopplaatsen verwerkt, waar je meer kan bijleren over de wondere wereld van het bier. Met je smartphone, via de erfgoedapp, krijg je per locatie extra uitleg. Ook de bierterminologie komt aan bod. Bij de Ooievaar, waar de burgemeestersfamilie Mahieu vroeger huisde, krijg je bijvoorbeeld uitleg over de verdwenen brouwerijen uit het Roeselaarse.”

Parcours

“Het volledige traject beslaat vier kilometer wat neerkomt op een kleine vijftig minuutjes wandelen. Omdat we ook focussen op toeristen die met het openbaar vervoer komen, start de wandeling aan het Stationsplein. Daar leer je via de app, bier proeven. Daarna gaat het via Krottegem en de Rodenbachbrouwerij, naar het centrum van de stad. We doen het Koers-museum aan en passeren op de Grote Markt aan ‘t Vat van Rodenbach. In het stadspark kan je digitaalgewijs tijdens het picknicken kennismaken met enkele leuke bierweetjes. Er staan twintig Roeselaarse bieren op de lijst. Die worden in degustatievorm aangeboden. De Roeselaarse gidsen worden opgeleid om dit concept vanaf begin juli te begeleiden maar je kunt het helemaal zelfstandig doen. Het parcours bepaal je in principe ook zelf. De kaart die je gratis in Koers kunt krijgen, is zowel voor de gewone als professionele liefhebber. Er is ook een Engelse en Franstalige versie voorzien.” Bram Van Mullem, die zijn Koers-biertje door de aanwezige gidsen liet proeven, is alvast heel enthousiast over deze wandeling. “Ik ben vooral content dat de stad Roeselare zich achter zo’n tof concept wil scharen. We springen graag mee op de kar. Verhalen en weetjes over pittige bruintjes, schuimende blonde en moutige donkere biertjes en natuurlijk het degusteren én genieten zijn een zalig gegeven.” Naast de brouwerij van Bram en Rodenbach, kun je inschrijven om de unieke moutbakkerij BOMBrewery te zoeken. De organisatie is in handen van ‘Beer To Taste’, Ergoedcel TERF, Toerisme Roeselare en de Roeselaarse Wijn- en Biergilde. Er worden per rondleiding maximum 25 bierwandelaars toegelaten. (KK)

Je kan reserveren via de website http://visitroeselare.be of visit@roeselare.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier