https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Roeselare biedt luisterend oor aan 65-plussers die er nood aan hebben

Op de foto: Michèle Hostekint, Bart Wenes, Mariet Vandeweghe, Marijke De Waegeneer, Dirk Vantomme, Mia Dedecker, Marte Huyghelier, Stijn Dusselier en Nathalie Fieuw. (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Stad Roeselare en zorgpartners uit Kwadraat breiden hun project ‘het luisterend oor’, dat werd opgericht in volle coronatijd, uit. Dankzij dit samenwerkingsverband zullen 65-plussers in de lokale dienstencentra Ten Elsberge en Schiervelde terecht kunnen voor een persoonlijk gesprek.

Stad Roeselare en zorgpartners uit Kwadraat, het netwerk geestelijke gezondheid Midden-West-Vlaanderen, sloegen al eerder de handen in elkaar. In volle coronatijd ontwikkelden ze het project “het luisterend oor”, dat draait rond geestelijke gezondheid bij ouderen. Toen moesten de mensen zich echter nog zelf aanmelden. Om de drempel te verlagen besloot Stad Roeselare en Kwadraat in het kader van het Relanceplan Oltegoaere#VANRSL dit project het komende jaar verder te zetten in de lokale dienstencentra Ten Elsberge en Schiervelde. Dankzij de aanwezigheid van het COM, Consultatiepunt Ouderen Multidisciplinair, in deze lokale dienstencentra kan men vroegtijdig detecteren, advies geven en zorgen voor een persoonlijk gesprek. Ook het Huisartsenhuis neemt deel aan dit initiatief. Zo kunnen personen die ouder zijn dan 65 jaar uit Roeselare met een (vermoeden van) psychische problemen een afspraak maken in het Huisartsenhuis. Door dit initiatief kunnen 65-plussers, van wie het gedrag plots verandert of bij wie er problemen zijn met alcohol, medicatie of geheugen, terecht bij een luisterend oor.

“Een luisterend oor, ook voor 65-plussers is van onschatbare waarde”, aldus schepen Michèle Hostekint. “Het zorgt voor erkenning, verbinding en ook vroeg-detectie van eenzaamheid of andere psychische zorgen.”

Praktisch

In de lokale dienstencentra Ten Elsberge en Schiervelde houdt COM om de twee weken een zitdag, telkens van 14 tot 16 uur. Op dinsdag vanaf 19 oktober in Ten Elsberge (Mandellaan 101, Roeselare – 051 27 27 10). Op donderdag vanaf 28 oktober in Schiervelde (Schierveldestraat 55, Roeselare – 051 26 38 00).

Je hoeft geen afspraak te maken voor een gesprek in de lokale dienstencentra. In het Huisartsenhuis is er ook een mogelijkheid tot een gesprek. Die gaan door op dinsdag in de H. Spilleboutdreef 34 in Roeselare. Daarvoor moet je wel vooraf een afspraak maken via www.hamwvl.be/huisartsenhuis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.