Roeselare bereidt zich voor op klimaatverandering met nieuwe campagne

‘Elke druppel telt’ stond op de markt met regentonnen. We zien op de foto v.l.n.r. Arne Demyttenaere, Matthieu Slaets, Stephanie Van Hoecke, Marc Vanwalleghem, Nils Vanantwerpen en Michèle Hostekint.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
‘Elke druppel telt’ stond op de markt met regentonnen. We zien op de foto v.l.n.r. Arne Demyttenaere, Matthieu Slaets, Stephanie Van Hoecke, Marc Vanwalleghem, Nils Vanantwerpen en Michèle Hostekint.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Om de vele klimaatuitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden, werd werk gemaakt van het Klimaatadaptatieplan #VANRSL.

“Het plan start met een analyse die focust op de drie belangrijkste kwetsbaarheden ten gevolge van klimaatverandering: hitte, wateroverlast en droogte”, begint schepen Marc Vanwalleghem. “Om ons daarop voor te bereiden, deelt het plan de stad op in verschillende zones die elk hun eigen rol vervullen. Zo moeten de waterlopen meer ruimte krijgen, willen we zoveel mogelijk water opvangen op bedrijventerreinen en invalswegen, moet er bijvoorbeeld in woonwijken meer onthard worden zodat regenwater de grond weer kan insijpelen en worden in de stadskern zoveel mogelijk lokale maatregelen genomen.”

Groepsaankoop

“Minstens even belangrijk is wat men als inwoner kan doen”, neemt schepen Michèle Hostekint over. “Met een groepsaankoop regentonnen wil de Stad Roeselare mensen ertoe aanzetten om regenwater te gaan hergebruiken. Het opgevangen regenwater kan gebruikt worden om planten of groenten en fruit in de tuin of moestuin water te geven. Dat is zowel goed voor het milieu als voor de waterfactuur.”

“De Stad Roeselare biedt drie verschillende types regentonnen aan. Bij bestelling van een regenton word je nog eens extra beloond met een Roeselare Kadobon ter waarde van 25 euro. Je krijgt ook begeleiding of tips bij de installatie van je regenton.”

“Wil je eenvoudige en handige tips hoe je zuinig kan omgaan met water in je eigen tuin? Dan kan je tot eind september gratis advies aanvragen bij een Druppelcoach, een vrijwilliger die bij je langskomt en samen met jou de mogelijkheden bekijkt. Een Druppelcoach geeft je eenvoudig advies en, indien nodig, ondersteunt die je ook bij het plaatsen van een regenton.”

Info: www.klimaatswitch.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier