https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Roeselaarse VTI-leerlingen pimpen scoutslokaal in Vilvoorde

Redactie KW

Een groep leerlingen uit de richting schilderen en decoratie van Campus VTI Roeselare heeft de gevel van de Scouts en Gidsen in Vilvoorde verfraaid met een prachtige streetartafbeelding op de gevel. Deze actie kadert in de campagne ‘Paint Panter’, die verschillende partners uit de bouwsector lanceerden om jongeren aan te zetten te kiezen voor een schildersopleiding.

De campagne Paint Panter werd in februari gelanceerd. De doelstelling is om meer jongeren warm te maken voor het beroep van schilder-decorateur. De initiatiefnemers willen aantonen dat dit een creatieve en veelzijdige vakopleiding vol kleur en technische vaardigheden is.

Wedstrijd

Bij de campagne, die werd georganiseerd samen met radiozender MNM, hoorde ook een wedstrijd waaraan scholen en jeugd- of sportverenigingen konden deelnemen om hun gebouw te laten opfleuren met een echte wonderwall. Deze muurschildering werd vervolgens gerealiseerd door leerlingen uit het schilderonderwijs met de hulp van de jongeren van de winnende school of beweging. Het projectvoorstel van de scouts uit Vilvoorde kwam als winnaar uit de bus.

De scoutsgroep besliste dat volgende elementen centraal moesten staan: Vilvoorde, Scouts en Gidsen en de natuur. Het resultaat mag er zijn. Scout Sébastien Grootjans: “We hebben onze lokalen nu anderhalf jaar, maar ze waren grijs en een beetje saai. Nu zie en voel je de warmte en de gastvrijheid waar wij als scouts voor staan. Hopelijk worden we nu ook opgenomen bij de werken van Vilvoorde streetart, wat een extra positieve uitstraling heeft op onze beweging.”

In weer en wind

Ook de studenten van het VTI in Roeselare reageren enthousiast op de campagne. “Ik kan iedereen aanbevelen om te kiezen voor een schildersopleiding”, zegt studente Valerie Hauspie. “Het is een creatieve richting waar je nog veel kanten mee uit kan. Zelf ga ik volgend jaar interieurvormgeving studeren in het hoger onderwijs. Vooral de vele sociale contacten vind ik fantastisch. Je kan iemand blij maken door iets te creëren, waardoor je echt meerwaarde hebt en iets betekent voor anderen.”

“Schilder-decorateur is een veelomvattend beroep en toch hebben we een tekort aan schilders”

De leerlingen van 5BSD en 7BDR van het VTI in Roeselare zijn er samen met de scouts in geslaagd het project af te werken in vier dagen tijd, door weer en wind.

“Een prachtprestatie”, zegt Tina De Smaele, voorzitter van Bouwunie Schilders en Decorateurs en mede-initiatiefneemster. “Schilder-decorateur is een veelomvattend en boeiend beroep. En toch hebben we schilders te kort. Daarom hebben we met de partners de handen in elkaar geslagen en een campagne uitgewerkt waarmee we jongeren warm willen maken om te kiezen voor een schildersopleiding.”

Carrièreswitch

“De sector heeft nood aan geschoolde instroom”, vult Pedro Pattyn, Voorzitter van de Confederatie Bouw Vlaamse Schilders aan. “In dit deel van de campagne stonden jongeren centraal. In een tweede fase zullen we ons richten op volwassenen die een carrièreswitch overwegen. Die campagne staat gepland tegen de zomer.”

Het project heeft ook een diepmenselijke betekenis gekregen, wat de betrokkenheid van de jongvolwassen schilders nog groter maakte. In de tekening zitten zwaluwen verborgen, een verwijzing naar Frederik Vanclooster, de jongeman en scoutsleider die begin vorig jaar verdronk aan de Kruitfabriek. De totem van Frederik was zwaluw, hirundo.

Aan Paint Panter werkten naast Bouwunie Schilders & Decorateurs en de Confederatie Bouw Vlaamse Schilders ook nog Constructiv (sectorfonds van de bouw) en IVP Coatings (de federatie van de Belgische coatingindustrie) mee.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.