Roeselaarse Sofie Missiaen stort zich op het dansen, schrijven én yoga

Redactie KW

De Roeselaarse columniste, danslerares én yogaliefhebber Sofie Missiaen (23) siert begin januari de cover van het Nederlandse maandblad ‘Onkruid Magazine’. Met haar yogaconcept hoopt ze haar volgers in 2021 heel veel positieve energie, magie en harmonie te laten ervaren.

Na haar middelbaar in Barnum ging Sofie, die een voorliefde heeft voor Duits en literatuur, taal- en letterkunde studeren aan de Kulak om dan in 2019 in Leuven haar Master te behalen. Om de batterijen op te laden, tot zichzelf te komen en na te denken over wat ze wou doen, nam ze bewust enkele maanden vrij. Ze gooide zich op haar allereerste passie en begon dansles te geven. “Al snds ik kan lopen, is dansen mijn grote liefde”, zegt Sofie. “Toen ik leerde schrijven, ontstond een tweede passie.” Daarom solliciteerde ze in de eerste lockdown bij tijdschriften, om uiteindelijk in september als columniste aan de slag te gaan. Onkruid Magazine is een ecologisch tijdschrift dat onder andere bericht over de natuur, duurzaamheid, persoonlijke groei en spiritualiteit.

Yogapassie

Op haar zeventiende volgde Sofie haar eerst yogales en vanaf dat moment ging er een compleet nieuwe wereld voor haar open. “Dat was tijdens een dansstage. De effecten waren magisch. Ik had opvallend minder last van spierpijn, mijn evenwicht verbeterde, ik werd leniger, kon me veel beter concentreren en leerde bewust te ademen. Maar yoga leverde me niet enkel tijdens danslessen voordelen op. Ook tijdens stresserende periodes zoals de examenperiode merkte ik hoe je een wereld van verschil in jezelf kan creëren. Je leert moeilijke situaties vanuit een ander perspectief te zien of je leert omgaan met ‘negatieve’ emoties zoals angst en frustratie. Omdat ik yoga oneindig boeiend vond, volgde ik na mijn studies een cursus met het doel ooit les te geven. Tijdens de eerste lockdown kreeg ik vaak de vraag om enkele sessies online te zetten. In eerste instantie ben ik daar niet op ingegaan, maar toen ik merkte dat heel wat mensen worstelden met mentale of psychische problemen, had ik het gevoel dat ik wel moest helpen. Ik wil dat mensen weten dat je er nooit alleen voor staat en dat je vaak niet meer dan een yogalesje van je geluk verwijderd bent. Uiteindelijk maakte ik de Facebookpagina YoFie ‘Yoga met Sofie’ aan en deelde korte oefeningen, meditaties en inspirerende teksten. Onlangs liet iemand, die last had van een zware depressie, mij weten dat hij dankzij mijn filmpjes het leven terug beter zag zitten. Door de positieve reacties groeide het idee om over te stappen naar een meer professionele versie.”

Levensstijl

“Het gaat erom jezelf op dit vlak constant te blijven ontwikkelen. Niet enkel fysiek maar ook op mentaal, psychisch en spiritueel gebied. Veel mensen hebben het verkeerde beeld dat yogabeoefenaars gewoon een paar keer per week hun matje uitrollen voor een serie lichaamshoudingen. Yoga is echter een levensstijl”, benadrukt Sofie. “Het gaat ook over je gedrag ten opzichte van jezelf en anderen. Het gaat zelfs over de manier waarop je omgaat met materiële zaken en ook met de natuur, dieren en voeding. Een cruciaal punt is ook het observeren en al dan niet toelaten van bepaalde gedachten en gevoelens. De effecten van yoga zijn enorm krachtig en je merkt hoe het leven plots voor jou begint te werken. Wie de weg van yoga inslaat, is op weg naar het ware geluk”, glimlacht Sofie.

“Wie de weg van yoga inslaat, is op weg naar het ware geluk”

“Vanaf januari vind je op mijn website korte filmpjes om thuis zo’n sessie in te plannen. Persoonlijk vind ik het fantastisch om zelf te kiezen wat je wanneer doet. Je kan alles laten afhangen van hoe je je op een bepaald moment voelt. Bovendien ben ik meer voorstander om elke dag een kwartier in te plannen dan een keer per week een uur. Sommigen doen dit ’s morgens om helder en fris aan de dag te beginnen. Heel wat mensen vinden het ideaal om op deze manier, ’s avonds na een hectische dag, tot rust te komen. Concreet zal er ongeveer elke maand een nieuwe reeks komen. Speciaal voor deze periode heb ik bijvoorbeeld een reeks voor je mentale gezondheid gemaakt. Ideaal tegen stress, zorgen, angst en eenzaamheid. Er komen binnenkort ook sessies voor beginners, sporters en voor fysieke klachten. Een unieke reeks is ‘yogastrologie’. Yoga voor elk sterrenbeeld. In februari komt er een hele speciale reeks, maar daarover verklap ik nog niets.” Verder wil deze bezige bij verder blijven schrijven, bijles Duits geven en na de coronacrisis hoopt ze terug als danslerares van start te gaan. Hoe haar leven er binnen vijf jaar zal uitzien, weet Sofie nog niet. “Ik ben niet iemand die in de toekomst leeft. Ik had nooit gedacht dat ik nu online yogalessen zou aanbieden. De combinatie van dansen, Duits, schrijven en yoga vind ik fantastisch. Mijn werk bestaat uit een combinatie van mijn passies.” (KK)

Meer info vind je op www.yofie.be of neem contact op met Sofie via info@yofie.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.