Roeselaarse rapper geeft beste van zichzelf op Sound Track

Lucas Delbecke leeft zich muzikaal uit als Sir Luke: "In het Engels kan ik me beter uitdrukken." © Stefaan Beel
Redactie KW

Op zaterdag 7 december treedt ‘Sir Luke’, het pseudoniem van Lucas Delbecke (17), op tijdens de West-Vlaamse Sound Track finale in De Zwerver in Leffinge. Een nieuw Vlaams muziekconcours dat muzikaal talent van eigen bodem een podium biedt.

Lucas volgt het zesde jaar grafische media in het Brugse KTA en heeft nog twee oudere broers. “Al heel mijn leven ben ik geïnteresseerd in alles wat met muziek te maken heeft. Een tweetal jaar geleden begon ik beats aan elkaar te mixen en een paar maanden later zette ik daar ook wat eigen teksten op. Ik pikte veel op van mijn maten Tibor Benak, die als ‘Young Tibor’ gekend is, en Edward Haentjes die in hetzelfde rapwereldje zitten als ik. Vooral Tibor had aardig wat bruikbare software.” De voorbije maanden begon Lucas een eigen stijl te ontwikkelen. “Ik schrijf vooral over dingen die me op de maag liggen of zaken waar je als jonge gast dagelijks mee te maken krijgt. Mijn nummers zijn Engelstalig omdat ik mij daar gemakkelijker kan in uitdrukken. Het klinkt ook meer internationaal. Online kun je er een groter publiek mee bereiken.” Alhoewel hij nog jong is, weet deze rapper al heel goed waar hij met zijn muziek naartoe wil. Lucas spiegelt zich graag aan de Amerikaanse rapper Travis Scott. “Zijn muziek, zijn mixen en de manier waarop hij zijn stem gebruikt, vind ik fascinerend. Als ik thuis aan het oefenen ben, kijk ik vooraf soms naar een clipje van hem en probeer dezelfde sfeer te creëren.”

De Kreun

Sound Track is een nieuw muziekconcours, op touw gezet door de Vlaamse en Brusselse muzieksector als opvolger van de vroegere provinciale pop- en rockwedstrijden zoals Rockvonk, Westtalent of De Zes. “De preselecties vonden plaats in De Kreun. Mijn maten waren mee om te supporteren en hebben zich helemaal gesmeten”, lacht Lucas. “In de finale krijg je twintig minuten de tijd om het publiek en de jury te overtuigen van jouw talent. Momenteel ben ik volop bezig met nieuwe beats en nieuwe teksten.” De drie laureaten krijgen in 2020 een uitgebreid kansenparcours voorgeschoteld. “Je mag rekenen op hulp van professionelen en er staan voor de drie winnaars een studio-opname en enkele optredens op het prijsmenu. Vooral dat laatste is toch wel iets waar ik voor sta te popelen.” Zijn ouders steunen hem honderd procent. “Hij heeft een brede muzikale interesse en gebruikt soms samples van gekende nummers uit onze tijd in zijn muziek”, aldus een trotse mama. “Een tijdje geleden is hij met zijn vader naar Liverpool geweest en heeft er de studio’s van The Beatles bezocht. Niet evident voor iemand van de huidige generatie.”

De Sound Track finale vindt op zaterdag 7 december vanaf 20 uur plaats in De Zwerver, Dorpsstraat 95, Leffinge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier