Roeselaarse mountainbikers Bart en Wouter nemen deel aan Swiss Epic

Wouter en Bart kijken uit naar hun nieuwe gezamenlijke avontuur. © (foto JCR)
Peter Soete

Bart Goudeseune en Wouter Peeters van Team ResinFloorcare hebben vorig jaar deelgenomen aan de duo-mountainbikewedstrijd Cape Epic in Zuid-Afrika. Dit jaar rijden ze in augustus de Swiss Epic in Zwitserland. Zonder de coronacrisis hadden ze zelfs deelgenomen aan de Epic-wedstrijd in Nieuw-Zeeland in november.

“De Cape Epic vorig jaar was een fantastisch avontuur”, begint Wouter Peeters (44), die tandarts is in Roeselare. “Het was op ieder vlak een absolute aanrader. Wat de Ronde van Frankrijk is voor de wegrenners is de Cape Epic voor de mountainbikers. De volledige wereldtop is aanwezig op de drie Epic-wedstrijden in Zuid-Afrika, Zwitserland en Nieuw-Zeeland.”

“Alles is bovendien gelukt voor ons in Zuid-Afrika”, zegt Bart Goudeseune (41) uit Roeselare, die leerkracht is in het college in Menen. “We zijn niet ziek geweest en hebben zelfs geen lekke band gereden. Dat zorgde er ook voor dat het een onvergetelijke ervaring was. We eindigden bovendien als 26ste bij de Masters en in de algemene klassering finishten we als 118de van 650 duo’s. Zeker niet slecht als je weet dat de eerste 70 duo’s in de stand profrenners zijn.”

Tijdens grote vakantie

“Natuurlijk moesten we alles een beetje laten bezinken na de wedstrijd, maar toen ik een mailtje kreeg met de mededeling dat de inschrijvingen voor de Swiss Epic open waren, hebben we het inschrijvingsformulier toch weer ingevuld. Bijkomend voordeel is dat de Swiss Epic, die normaal in september wordt gereden, nu plaats vindt tijdens de grote vakantie”, vertelt Bart.

“De Swiss Epic zal iets ruwer zijn dan Zuid-Afrika. Het zal veel meer bergop en bergaf gaan en technisch zal het veeleisender zijn”, vult Wouter aan. “We komen nu thuis in het land van de mountainbike!”

“Het is niet zomaar een uitstapje: wij willen altijd zo hoog mogelijk eindigen”

“Bovendien fietsen we op een hoogte van 2.700 meter en dat zal ook serieuze inspanningen vergen. Ik heb gekeken om een hoogtetent te kopen, maar heb geen sponsor gevonden”, lacht Bart. “Maar hoe zal ons lichaam reageren op die hoogte? Ik heb al enkele keren de Mont Ventoux opgereden, maar dat is 1.900 meter. We gaan nu 800 meter hoger. Ik zal voor de start op 18 augustus nog trainen in de Vogezen en in de Ardennen. Wouter zal ook in de Ardennen zijn laatste trainingen doen.”

Supporters mee

“We vertrekken op 15 augustus naar Zwitserland”, zegt Wouter. “We verkennen eerst enkele dagen de streek en acclimatiseren een beetje om dan op 18 augustus te starten met de eerste etappe. Er zijn vijf etappes in totaal en die worden gereden tussen Laax, Arosa en Davos-Klosters. Dit jaar gaan mijn echtgenote en dochter mee als supporters en zij zullen ook foto’s en video’s maken.

Eigenlijk waren we ook samen ingeschreven voor de Nieuw-Zeeland Epic. Die zou normaal in november plaatsvinden maar door de coronacrisis en een gebrek aan sponsors is die Epic geschrapt. Doodjammer, want anders zouden we opgenomen zijn in de categorie van de Epic Legends, de duo’s die de drie Epics rijden in een tijdspanne van drie jaar.”

“Wij zijn geen profmountainbikers, maar dat wil niet zeggen dat het zomaar een vrijblijvend uitstapje is”, besluit Bart. “Wij willen altijd zo hoog mogelijk eindigen in de rangschikking, voor onszelf maar ook uit respect voor de sponsors die ons blijven steunen.” (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier