Roeselaarse kitesurfer leeft zich uit op watervlaktes in de Westhoek: “Vorig jaar kwamen we hier nog schaatsen”

Dimitri Maddens doet al een 20-tal jaar aan kitesurfen. “Eerlijk? Ik ben verslaafd.” © gf
Wouter Vander Stricht

Dimitri Maddens (35) leefde zich dinsdag uit toen hij met een vriend ging kitesurfen op de watervlakte die door de vele regen en door het buiten de oevers treden van rivieren en beken ontstaan was in Stavele in de Westhoek. “Aan de ene kant is het wat vreemd. Wij leven ons uit, terwijl de mensen hun huizen moesten leegpompen. Maar ik denk niet dat ze ons iets kwalijk nemen.”

Dimitri Maddens woont op de Tassche, grondgebied Roeselare, en is al zowat 20 jaar een fervent kitesurfer. “Met onze ouders verbleven we iedere week aan zee, ik zat dus vaak op het strand. Als kind speelde ik veel met vliegers of ‘draken’ zoals we die noemden. Op mijn 16de leer ik het kitesurfen kennen. Dat stond toen nog in zijn kinderschoenen. Nu moet je bijvoorbeeld een cursus volgen om te mogen beginnen, wij leerden dat gewoon van en aan elkaar en van en aan onze vrienden”, aldus Dimitri die ook lid is van de surfclub Windekind in Nieuwpoort.

“Schrijf gerust dat ik verslaafd ben. Ik trek meerdere keren per week naar zee. Om te kitesurfen heb je een stabiele wind vandoen. Die vind je meestal op zee. Omdat mijn club zich in Nieuwpoort bevindt, trek ik meestal naar daar. Maar als de weersomstandigheden het vragen, rijden we naar het Franse Wissant of Wimereux, badplaatsen die over Calais liggen.” Maar nu bleek ook de Westhoek ideaal terrein voor de kitesurfer. “Op die plaats staan geen gebouwen en bomen, de wind wordt er door niks gehinderd. We kenden de plaats al, omdat we er vorig jaar al eens gingen kijken. Toen stond het onder water, maar konden we niet surfen. Het water was bevroren. We zijn toen met onze kite en op schaatsen het ijs op getrokken. Maar toen al konden we zien dat het daarom een open vlakte ging. Er staan geen paaltjes of prikkeldraad, dus wisten we nu dat we geen gevaar liepen om daar te gaan surfen.”

“Hoogste sprong? 22 meter”

Met zijn kitecopain Wesley Missiaen uit De Panne genoot Dimitri dinsdag met volle teugen. “Langs de ene kant bizar. Heel wat mensen zitten daar in de miserie door al dat water en wij komen ons amuseren. Maar ik denk niet dat de mensen ons dat kwalijk namen. De landbouwer die eigenaar is, liet het ook toe. De weg er naartoe was afgezet, dus hadden we ook niet veel toeschouwers.”

Kitesurfers halen fenomenale hoogtes bij het springen. (gf)
Kitesurfers halen fenomenale hoogtes bij het springen. (gf)

Maar persfotografen legden het tafereel wel vast. “Het is natuurlijk een unieke kans om daar eens in open vlakte gas te geven. Met een kite ben je ook snel gekeerd en gedraaid, het oogt ook heel spectaculair.” De kitesurfers maken ook grote sprongen. “Mijn hoogste die ik haalde, op zee weliswaar, was 22 meter. Hoe ik dat weet? Wel, op ons surfbord zit een sensor die dat meet.”

Dimitri is aan de slag VDL Bus & Coach in Beveren-Roeselare waar hij mee instaat voor de afwerking. “Momenteel zijn we bezig om het accordeongedeelte bij lange bussen te installeren. Ik werk in ploeg. Deze week had ik de vroege shift en door een halve dag congé te nemen kon ik me dinsdag van ‘s morgens vrijmaken om naar Stavele te trekken.”

En ondertussen lijkt de opvolging ook al verzekerd. “Ja, dat zou wel kunnen. Mijn zoontje Seppe (7) gaat al vaak mee met mij en volgt al golfsurflessen.”

Een beeld genomen met de GoPro-camera tijdens het kitesurven in Stavele.
Een beeld genomen met de GoPro-camera tijdens het kitesurven in Stavele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier