Roeselaarse handelaarsorganisatie wil aangepaste maatregelen voor shoppers

Philippe Verhaest

De tijd is rijp om de Covid-19-maatregelen in de winkelstraten onder de loep te nemen, vindt de vzw Centrumstraten Roeselare. In een brief aan burgemeester Kris Declercq (CD&V) vraagt de organisatie onder andere de mondmaskerplicht binnen de kleine ring af te schaffen en opnieuw meer parkeerplaatsen te voorzien. De stad treedt met hen in dialoog.

De vzw Shopping & Centrum Roeselare vertegenwoordigt de belangen van een 300-tal winkeliers in het hart van de stad. De maatregelen die sinds mei in de winkelstraten van kracht zijn, werden destijds door het stadsbestuur in samenspraak met de vzw genomen en uitgevoerd. “Die hebben we één voor één groen licht gegeven”, benadrukt Stephan Gryspeerd, samen met Filip Van Heghe co-voorzitter van de organisatie. “Met de stad hebben we een uitstekende relatie en dat willen we ook zo houden.”

“Maar stilaan is het tijd om de destijds genomen maatregelen te herzien. Het ‘nieuwe normaal’ heeft zich stevig in de hoofden van de mensen geworteld, de mensen in de straat en de shoppers daar op wijzen, kan vanaf nu wat subtieler. Die bijsturing is ook mogelijk omdat er grote economische problemen in de sector zijn en bepaalde inschattingen, bijvoorbeeld op vlak van aantal shoppers, heel ver onder de risicodrempels blijven.”

De vzw Shopping & Centrum Roeselare wil de grote ontsmettingscontainers vervangen door kleinere units en vraagt ook om de parkeerplaatsen in de zijstraten van de Ooststraat opnieuw beschikbaar te maken. “Net als die in de Ooststraat, in afwachting van de voorziene extra shop & go-plaatsen.”

WC-wagen weg

De plantenbakken wil de vzw dan graag behouden om het groene karakter van de straat op te krikken, maar men vraagt ook om de mondmaskerplicht binnen de kleine ring af te schaffen. “Enkel wanneer het druk is, zou dit verplicht moeten zijn. We zijn er zeker van dat dit mensen ervan weerhoudt om in het centrum van onze stad te komen winkelen.”

De vzw wil ook de wc-wagen aan het Stationsplein weg zien en vraagt kordaat op te treden tegen een groep mensen die regelmatig voor overlast zorgt op de locatie. “Zij nemen het niet te nauw met de voorschriften en dat wekt ergernis op.”

“We willen, samen met ons stadsbestuur, shoppen weer zo leuk én veilig mogelijk maken”

De infrastructuur om buiten wachtrijen voor winkels te vormen, mag ook verdwijnen en ook de looprichtingen in de winkelstraten zouden volgens de vzw Shopping & Centrum Roeselare niet langer aangeduid en verplicht moeten worden. “Al moeten we wachten tot de federale overheid die verplichting opheft.”

Deze ingrepen moeten ervoor zorgen dat de winkelstraten er opnieuw zo normaal mogelijk uitzien. “Daar streven we naar. Iedereen heeft leren leven met het coronavirus en zich het ‘nieuwe normaal’ eigen gemaakt. Nu moeten we alles op alles zetten om ons najaar en de winterkoopjes te redden. Want de huidige koopjesperiode is allesbehalve een succes. Toch weigeren we het hoofd te laten hangen en willen we, samen met ons stadsbestuur, shoppen weer zo leuk én veilig mogelijk maken.”

Begrip voor vragen

Burgemeester Kris Declercq (CD&V) heeft begrip voor de vragen van de handelaarsorganisatie. “We staan in nauw overleg met de vzw en vroegen hen overigens zelf om advies”, zegt hij. “De toiletwagen aan het Stationsplein en de ontsmettingscontainers wilden we eigenlijk al eind juli weghalen, maar toen kleurde onze regio net rood. Dat leek ons toen niet het beste moment om die ingreep uit te voeren.”

“Maar ik deel de bezorgdheid dat we een evenwicht moeten blijven vinden tussen onze economie en de algemene gezondheid, al is niet alles meteen mogelijk. Zo is de mondmaskerplicht in winkelstraten federaal verplicht. Daar kunnen we vanuit Roeselare niets aan veranderen.”

“Ik drong bij onze bevoegde ministers wel aan om de federale maatregelen leefbaar te maken voor onze economische en culturele ondernemers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier