Roeselaarse Erfgoeddag kiest voor keuze

Met affiches van de Hoogleedse kiesstrijd in de hand : vlnr. Hugo Verhenne, voorzitter Kurt Himpe, ondervoorzitter Dirk Lievens en Annelies Anseeuw van TERF. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Op zondag 22 april vindt naar jaarlijkse gewoonte Erfgoeddag plaats. Het centrale thema dit jaar is “Kiezen”. In Roeselare en omstreken is dit thema alvast heel divers ingevuld.

Met de steun van TERF werden dit jaar opnieuw diverse projecten opgestart om Ergoeddag in te kleuren. In Roeselare wandel je samen met een gids door het verleden van de burgervaders. Doorlopend zal ook een toneelvoorstelling gehouden worden met diverse acteurs die Roeselaarse burgemeesters zullen belichamen. Ook Lucien Van Moerbeke, verzetsstrijder, zal in het licht geplaatst worden.

Het Wielermuseum opent zijn deuren en kiest uiteraard voor koers, met een tentoonstelling van de verzameling van een twintigtal collectioneurs. Quick-Step wielrenner Iljo Keisse komt ook langs om zijn verhaal te doen. Ook Ten Huize Duyvewaardt worden kiezen, maar dan in een andere betekenis van het woord, het thema. De diverse archeologische vondsten in dit huis, waaronder talrijke vondsten van kiezen van schapen, runderen en varkens zullen tentoongesteld worden.

Ook de gemeenten in de rand van Roeselare doen mee. Moorslede en Dadizele openen hun stadsarchieven om de daar aanwezige verborgen schatten aan het publiek te tonen. Ook Izegem opent zijn archieven, maar ook het hoekhuis van de voormalige drukkerij Strobbe en en het nieuwe stadsmuseum Eperon d’Or zullen toegankelijk zijn voor het publiek. Staden kiest voor de jeugd : jeugdhuis Dolce Vita opent de deuren en vertelt over zijn 38-jarig bestaan. Lichtervelde plaatst de gemeenteraadsverkiezingen centraal met een tentoonstelling van eigen archieven en privé-archieven, die de evolutie van het kiesrecht mooi aantoont. Hooglede heeft dan weer kieskoorts. Met een echte verkiezingscampagne zullen diverse erfgoeditems dingen naar de eerste plaats, wat die dag door de bezoeker kan beslist worden in het stemhokje.

Het overzicht van alle Erfgoedactiviteiten in de regio Roeselare vind je terug op www.uitinmidwest.be/egd2018. De regionale erfgoedbrochure kan je vinden op publieke plekken, in wachtzalen en bij lokale handelaars in jouw stad of gemeente. Het volledige programma voor Vlaanderen kan worden geraadpleegd op www.erfgoeddag.be. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier