Roeselaarse carnavalisten rechten de rug en kijken al uit naar maart 2022

Voor het tweede jaar op rij vindt in Roeselare geen prinsverkiezing of Rodenbach Carnaval plaats. Zowel voor de betrokken verenigingen als het gedreven bestuur is dit een ferme streep door hun favoriete vrijetijdsbesteding.

© STEFAAN BEEL

Voor Jan Parmentier (68), secretaris van het organiserende carnavalscomité, doet deze tweede annulering op rij natuurlijk extra pijn. “Zelf heb ik alle edities meegemaakt. Elk jaar steek ik er met veel goesting nog massa’s energie in en haal ik er net zoals mijn medebestuursleden heel wat voldoening uit. Uiteindelijk was de beslissing van ons bestuur unaniem. Momenteel is negentig procent van de Belgische carnavals al geannuleerd. Zelf beseften we ook wel dat die stoet of verkiezing onmogelijk coronaveilig kon georganiseerd worden. We kregen zelfs felicitaties van andere groepen die onze beslissing steunden. De Roeselaarse carnavalsverenigingen reageerden begripvol. Natuurlijk stemt dit hen droevig, want die mannen leven daar net als ons een volledig jaar naartoe.”

bijzonder in 2022

“Omdat de vorige editie pas last minute geannuleerd werd, moesten er toch nog heel wat gemaakte kosten betaald worden. De tent, de tafels en stoelen, de verwarming en toiletten. Alles was op de markt geleverd en geplaatst. Die manuren moeten ook vergoed worden”, zegt Jan. “Onze Hollandse vrienden, die elk jaar met een grote groep carnavalisten aanwezig zijn, hebben we ook moeten afzeggen. Op hun carnavalsstoet zijn wij wel aanwezig geweest omdat die vroeger op het jaar plaatsvond. Natuurlijk zijn we dankbaar dat onze vaste sponsors niet afhaken. Hun steun blijft geldig voor de eerstvolgende editie. Niemand heeft daar problemen over gemaakt. We gaan ervan uit dat er in 2021 een vaccin zal gevonden worden en alles het volgende voorjaar ietwat normaal zal kunnen doorgaan. Gewoon nog even op onze tanden bijten om er dan in 2022 een heel bijzondere editie van te maken”, klinkt het hoopvol. Ook Rudy Deblauwe, secretaris van de Orde van de Caloriebommetjes, reageert begrijpend.

financiële kater

“De verkiezing van de West-Vlaamse prinses mocht jammer genoeg ook niet doorgaan. Qua inkomsten is dit logischerwijze niet te onderschatten. De voorbije maanden zijn er voor onze vereniging twaalf stoeten weggevallen. Juist voor de eerste lockdown hebben we er nog eentje kunnen doen in Limburg. Natuurlijk mag dit geen jaren blijven duren, want deze situatie zorgt bij veel verenigingen voor een financiële kater.”

“Hopelijk kunnen we tegen 2022 nog allemaal in onze kostuums”

Steve ‘Gampie’ Vangampelaere bevestigde dat hij nog steeds kandidaat blijft om de 36ste Roeselaarse Prins Alexander te worden. “Hopelijk blijven ook mijn dansers allemaal op post en kunnen we tegen dan nog in onze kostuums”, lacht Steve. Het Rodenbach Carnaval en de betrokken verenigingen hebben alvast het weekend 25, 26 en 27 maart 2022 aangevinkt in hun agenda. De verkiezing van Prins Alexander XXXVI, de aanstelling van keizer Eddy I, het kindercarnaval en de verkiezing van de zevende Regenboogprins van België staan net zoals de 36ste carnavalsstoet in en rond de Trax-site gepland. (KK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.