Roeselaarse beurs Huis & Tuin zet in op meer kunst

Kris Vercruysse en Luc Lapere laten de bezoekers kennismaken met een revival van schoonheid en metier. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

De interieurbeurs Huis & Tuin zet dit jaar extra in op kunst. Kris Vercruysse en Luc Lapere laten de bezoekers kennismaken met 21th Century Rennaissance, de revival van schoonheid en metier.

Kris Vercruysse en Luc Lapere haalden eerder dit jaar al het nieuws met een opmerkelijk event in en rond het Sterreboskasteel. Ze kondigden er de heropleving van de renaissancekunst aan. “Je ziet het overal in de wereld gebeuren”, legt beeldend kunstenaar Luc Lapere uit.

“Wij noemen dit graag 21th Century Renaissance. De mensen willen weer de schoonheid zien. Dat gaat in tegen de abstracte kunst en de wegwerpkunst die de laatste decennia zo werd verheerlijkt. Kunstpausen zoals een Jan Hoet hebben enorm veel goeds gedaan voor Vlaanderen maar ze legden ook op wat kunst moést zijn. Veel kunstenaars willen terug naar de sierlijke en beweeglijke kunst zoals de Grieken die maakten. Daarbij wil men ook opnieuw het echte métier leren.”

Elegantie en metier

“Zonder afbreuk te doen aan de academies, maar het is zoeken naar plekken waar je de echte stiel van bijvoorbeeld beeldhouwen of bronsgieten nog kan leren. Ikzelf maak beelden in koper wat heel licht is. Zo kan ik zaken creëren in metaal die toch licht en elegant zijn en die zelfs kunnen bewegen in de wind. Kris maakt dan weer zijn eigen verf. Waar kan je dat tegenwoordig nog leren?”, klinkt het.

“Na de succesvolle tentoonstelling Angels, Witches & Bitches in het Sterrebos was er heel veel vraag van groepen om kennis te maken met deze ‘vernieuwde’ renaissance. We willen daar in de komende maanden verder op inspelen door groepen, scholen of serviceclubs een dagvullende uitstap aan te bieden waarbij ze bij kunstenaars, echte ambachtslui, in het atelier kunnen kennismaken met verschillende metiers.”

Spijkers en leds

“Van 23 november tot 1 december staan we alle twee op de beurs Huis & Tuin in Expo Roeselare”, gaat Kris Vercruysse verder. “De beurs wil naast interieur, exterieur, decoratie en bouw meer gaan inzetten op kunst. Er is nood aan want in West-Vlaanderen vind je geen enkele kunstbeurs meer. Ik zal er een stand opbouwen met mijn recentste werk. Wie mijn schilderijen met de aparte spijkertechniek kent, zal op het eerste zicht niets nieuws ontdekken. Maar sinds kort verwerk ik ledverlichting in mijn schilderijen wat voor een opvallend speciaal effect zorgt.”

Het werk van Kris Vercruysse is tijdens dezelfde periode ook te zien in Galerie Blomme. Bezoekers kunnen er een gratis ticket krijgen voor de beurs Huis & Tuin (zolang de voorraad strekt).

Luc Lapere en Kris Vercruysse staan op Huis & Tuin in Expo Roeselare op 23, 24, 25 en 30 november en op 1 december van 14 tot 19 uur.

Op 29 november is er een nocturne tot 22 uur. De inkom bedraagt 7 euro. (Bart Crabbe)

Meer informatie op www.huisentuin.eu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier