Roeselaars vaccinatiecentrum doorstaat geslaagde test, volgende week 400 vaccins op komst

Tijdens de ‘dru run’ werd elke stap uitgebreid geoefend, met succes.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Tijdens de ‘dru run’ werd elke stap uitgebreid geoefend, met succes.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

In het vaccinatiecentrum in de Roeselaarse Expohallen krijgen straks niet enkel de inwoners van Roeselare, maar ook die van Ardooie, Hooglede, Lichtervelde, Moorslede en Staden straks hun coronaprikje. Vrijdagmorgen werd een test – de zogenaamde ‘dry run’ – georganiseerd. 64 burgers hadden daarvoor als vrijwilliger ingetekend. Nils Vanantwerpen, directeur ruimte bij de stad Roeselare, kon bevestigen dat er voor komende week 400 vaccins beloofd zijn door de Vlaamse overheid. “Die krijgen we in principe op donderdag 18 februari, vrijdag kunnen wij die dan inplannen.”

In totaal is het Roeselaarse vaccinatiecentruum voor de komende drie weken duizend vaccins toegezegd. De eerste 400 worden vrijdag toegediend aan de prioritaire groepen. Het AstraZeneca-vaccin komt in principe donderdag 18 februari aan. En dag later volgen al de inentingen.

De uitnodiging om een vaccin te krijgen vertrekt vanuit de Vlaamse overheid. Maar in Roeselare wordt vanaf komende maandag wel een callcenter bemand waar mensen zich met hun vragen naar toe kunnen wenden. De bewoners van de zes gemeenten krijgen ook een brief met wat meer uitleg in de bus.

De dry run vrijdagmorgen verliep vlekkeloos. “We zullen enkel nog wat aanpassingen moeten doen qua signalisatie”, stipt Nils Vanantwerpen aan. Dieter Ducoulombier, een van de drie centrummanagers die door Présence zijn aangesteld, ontving de mensen aan de ingang van de Expo. “In totaal hebben we vandaag 64 vrijwilligers, burgers die dus ingegaan zijn op de vraag om hier patiënt te komen spelen. Met Présence hebben we ook 20 niet-medische medewerkers afgevaardigd en in totaal zijn er ook 12 verpleegkundigen, 1 dokter en twee apotheek-assistenten aanwezig. Ook het callcenter wordt bemand met twee keer vier mensen.”

Uit de test bleek dat de signalisatie nog iets beter kon.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Uit de test bleek dat de signalisatie nog iets beter kon.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

Elke lijn een eigen kleur

GM Productions zorgde voor de inrichting van de Expo en het geheel oogt best kleurig. Ook al door de diverse lijnen – zes in totaal – die hun eigen kleur hebben gekregen. “Bedoeling is om te starten met twee lijnen en per lijn hebben we 20 medewerkers nodig.”

Lotte Duyck is ook een van de centrummanagers: “Wij zijn in totaal met drie en telkens zal er minstens één iemand van ons aanwezig zijn.”

Nadat de prioritaire groepen en beroepen aan bod gekomen zijn, is het de bedoeling dat de 65-plussers eerst worden uitgenodigd. Al zal dat afhankelijk zijn van het vaccin dat ter beschikking wordt gesteld. Is dat AstraZeneca, dan moet nog beslist worden of ons land wel degelijk dat zal toedienen aan 65-plussers. “In het begin zullen we vooral tijdens de week open zijn, omdat we ons dan ook richten naar de iets oudere bevolking. Later zal daar het weekend bij komen.”

Ook voor rolstoelgebruikers moet het vaccinatiecentrum goed toegankelijk zijn.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Ook voor rolstoelgebruikers moet het vaccinatiecentrum goed toegankelijk zijn.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

Even rolstoelpatiënt

Tom Vynckier (41), IT’er bij Quartes in Roeselare, had zich ook aangemeld als vrijwilliger. Hij moest zelfs in een rolstoel plaatsnemen. “Voor de eerste keer in mijn leven. Ik werd wel netjes begeleid naar het intakelokaal. Met de rolstoel kon ik niet in het eerste hokje, het tweede bleek wel groot genoeg. Bedoeling is dat wij onze ervaring delen. Ik heb me vrijwilliger gesteld nadat ik een oproep via Stefaan Wybo zag.” Die laatste was ook vrijwilliger en stak met zijn arm in een verband. “Pijn doet het niet”, knipoogt hij. “Maar we helpen hier graag om dat virus zo snel mogelijk onze leefwereld uit te helpen.”

Komende week worden ook nog de hard- en software getest. Vrijdag volgend dus in principe de eerste vaccinaties, het centrum opent dan om 8 uur de deuren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.