Roeselaars koppel wil verhuizen naar nieuwbouw, maar straat ligt er nog niet

Het huis van Sammy en Arike ligt achteraan de de Robert De Manstraat (huis naast blauwe bestelwagen) en is niet deftig bereikbaar. © gf
Wouter Vander Stricht

Sammy Goderis en Arike Labaere willen verhuizen naar hun nieuwbouwwoning in de Robert De Manstraat (Roobaertpark). Maar de wegenis is nog niet aangelegd. “De woning is opgeleverd, maar niet deftig bereikbaar”, klinkt het bij Sammy. Verkavelaar Hectaar betreurt de situatie, maar verwijst naar Fluvius. Het netbedrijf wil dan weer een ‘minnelijke expertise’.

Op het Roobaertpark, tussen Gitsestaat, Honzebroekstraat en de grens met Hooglede, wordt er momenteel gebouwd dat het een lieve lust is. Op alle verkavelingen in aanbouw liggen de straten er al, behalve in de Robert De Manstraat. Het probleem sleept al langer aan, maar het is Sammy Goderis die de kat nu de bel aanbindt. De man is ‘software engineer’ en vertoeft vaak in het buitenland. Net als op dit moment overigens. “Ik werk twee weken vanuit Frankrijk. Met mijn job moeten alle vakanties goed op elkaar afgestemd zijn. En vanaf 15 november heb ik een weekje vakantie om onze verhuizing te regelen”, klinkt het aan de telefoon. “Ik kan en wil dat niet verplaatsen. Die week moeten we gewoon verhuizen.”

200 meter verhuizen

Met zijn vriendin woont hij nu nog in de Spoelstraat, op amper 200 meter van de nieuwbouwwoning die ze straks willen betrekken. “De woning werd opgeleverd op 29 oktober. De aanleg van de straat werd alsmaar uitgesteld, zonder dat wij aanvankelijk wisten waarom. Maar we hebben zelf ons oor te luister gelegd en blijkbaar is er een probleem tussen de verkavelaar en Fluvius. Maar dat maakt onze rekening niet.”

Absurd: onze woning is opgeleverd, maar we kunnen die niet deftig bereiken – Sammy Goderis

Via Bobijnstraat en langs achter is er misschien een mogelijkheid om de woning met een verhuiswagen te bereiken, maar dat vergt wel rijplaten over de graszone.
Via Bobijnstraat en langs achter is er misschien een mogelijkheid om de woning met een verhuiswagen te bereiken, maar dat vergt wel rijplaten over de graszone. © gf

Sammy had zelf al een oplossing uitgedokterd. “Via een grasplein aan de achterkant van onze woning (Bobijnstraat, red.) kunnen we ook verhuizen. De stad gaf daar ook toestemming voor, op voorwaarde dat er rijplaten komen waardoor we geen schade aanbrengen. Maar de verkavelaar wil die niet voor zijn rekening nemen, onder meer omdat er al rijplaten zijn aangelegd van een fietspad tot aan onze voordeur. Maar daarvoor kunnen wij niet met een verhuiswagen rijden. Je houdt dit toch niet voor mogelijk”, zucht Sammy.

Moeilijk te vinden

Op termijn komen er op het meer dan 40 hectare grote terrein ruim duizend woningen. De verschillende straten worden met fiets- en wandelpaden met elkaar verbonden. De Robert De Manstraat genoemd naar de oud-burgemeester (1965-1976) van Roeselare kun je bereiken via de Gitsestraat en ligt even voorbij café Siberië. Het paalt achteraan ook aan de Bobijnstraat en de ontsluiting gebeurt het snelst via de Brugsesteenweg. “Via de GPS is het nog moeilijk te vinden”, oppert Sammy. “Hopelijk vinden de hulpdiensten de straat wel mocht er zich iets voordoen.”

Imagoschade

Jan Masschelein van Hectaar, een van de vele verkavelaars die een deel van de megaverkaveling mag ontwikkelen, is uiteraard op de hoogte van de bizarre situatie en zit er ook mee in de maag. “Wij lijden imagoschade, maar staan machteloos. Het ziet er naar uit dat dit een gerechtelijke procedure wordt, al zouden wij dat liever anders zien.” Het is op zich al vreemd dat een verkaveling zonder straat ontwikkeld kan worden. “Onze aannemer staat klaar om meteen die baan in orde te brengen, maar het probleem is letterlijk onderliggend.”

Verkavelaar en Fluvius oneens over ‘verantwoordelijkheid’ in deze zaak

De wijk is aangesloten op het warmtenet in Roeselare. “Fluvius heeft daar via een onderaannemer de aansluitingen gedaan. Voor we een weg aanleggen, wordt via sonderingen bekeken of de ondergrond stevig genoeg is en dat bleek niet het geval. Het is natuurlijk een technische discussie, maar er moeten aanpassingen gebeuren.”

Monopoliepositie

“Ook de stad Roeselare bevestigt dit, maar het is niet aan ons om die uit te voeren. Het is volledig de verantwoordelijkheid van Fluvius. Maar die bevindt zich een monopoliepositie en weigert dit uit te voeren. Wij zitten natuurlijk in met onze klanten, zij zijn hier de dupe. Maar wij mogen zelfs niet zelf ingrijpen.”

Bij Fluvius is het dossier natuurlijk ook bekend. Woordvoerder David Callens: “Wij voerden een jaar geleden onze werken al uit. In tussentijd kan daar al heel wat gebeurd zijn buiten onze verantwoordelijkheid om. Wij willen daar zeker mee tot een oplossing komen, maar verkiezen daarvoor een minnelijke expertise. Er zijn enkele betrokken partijen en wij willen daarmee overleggen. Maar eerst moet duidelijk zijn bij wie de echte verantwoordelijkheid ligt.”

De vakantie van Sammy Goderis start maandag, maar een echte oplossing zal er tegen dan niet zijn. Wordt vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier