Roeselaars gezin Vanhaeren bewijst in Het Gezin niet anders te zijn dan doorsnee familie

(foto VRT) © © VRT - Geronimo
Redactie KW

De volledige Roeselaarse familie Vanhaeren zat woensdagavond ietwat gezond nerveus aan het scherm gekluisterd om de eerste aflevering van het Eén-programma ‘Het Gezin’ te aanschouwen. Naast het feit dat ze het sowieso boeiende reality-tv vinden, kwam die zenuwachtigheid vooral omdat ook hun gezin de verhaallijnen van het nieuwe seizoen kleurt.

Na het succesvolle eerste seizoen lieten zes nieuwe gezinnen hun leven maandenlang BigBrother-gewijs registreren via camera’s in hun huis en hun auto. Ook de Roeselaarse familie van Steven Vanhaeren (47) maakt dit keer deel uit van de cast en biedt de kijker een blik in hun – bij momenten – hectische gezinsleven. “Wij willen in de eerste plaats een realistisch beeld tonen van hoe het er aan toegaat bij een gezin waarin een kind met een beperking opgroeit. Hiermee hopen we mensen in gelijkaardige situaties een hart onder de riem te steken”, aldus mama Isabelle Vermandel (46).

Baptiste

Dit doordeweekse gezin bestaat naast de ouders uit zoon Baptiste (15), die geboren is met een mentale en motorische beperking, en zijn zussen Julie (20), Louise (19) en Rachèle (7) die hem alle drie graag in de watten leggen. “Baptiste is een heel spontane en sociale jongen die tegen iedereen ‘goeiedag’ zegt. Hij kan het ook enorm goed uitleggen”, glimlacht Isabelle. “Daarom denkt onze omgeving vaak: eigenlijk is hun gezinsleven niet anders dan bij een doorsnee familie. De beelden die de komende weken getoond worden, laten zien dat het bij ons niet altijd rozengeur en maneschijn is.” Het eerste seizoen was voor dit sympathieke koppel een wekelijks familiemomentje, waar heel wat herkenbare situaties in werden ontdekt. “Ik was fan van het eerste uur”, vertelt Isabelle. “Toen de makers nieuwe gezinnen zochten, hebben we niet getwijfeld. Deze beslissing namen we trouwens samen met de kinderen. Wij hadden altijd al het gevoel dat wij onze opvoeding van Baptiste moesten verantwoorden tegenover de buitenwereld. Onze zoon is een aanhankelijk en aangenaam jongetje, maar af en toe heeft hij ook moeilijke momenten. Niet evident in een gezin waarin nog drie zussen rondhuppelen met elk hun eigen wensen en problemen. Die gedachte en het feit dat Baptiste als G-voetballer voor de allereerste keer aan de Special Olympics deelnam, leek voor ons een ideaal scenario om ons in te schrijven. Blijkbaar dachten ze daar bij Eén net hetzelfde over.”

Opnames

De opnames vonden plaats tussen mei en augustus 2018 en zijn dus meer dan een jaar achter de rug. “Eigenlijk zijn we al veel dingen vergeten”, lacht Steven.

“Er stonden twee camera’s in de living, drie in de keuken en eentje op ons terras. De plaatsen waar ons gezinsleven zich hoofdzakelijk afspeelt. Ze hebben een volledige dag nodig gehad om alle kabels te leggen. Er werden zelfs andere deuren geplaatst. Gelukkig mochten we samenwerken met een fantastische opnameploeg waar ook Baptiste een goeie band mee had. Ze hebben alles weer keurig achtergelaten. Alle uitzendingen hebben we vooraf van begin tot einde mogen zien. Ze hielden zeker rekening met onze mening. Als we een opmerking hadden, werd dit bij de volgende versie aangepast. Het was voor ons de bedoeling om de realiteit te tonen. Hoe kijkt Baptiste bijvoorbeeld naar het leven. Het is geen show hé”, benadrukt Steven. “De scenaristen hebben zich in de eerste afleveringen vooral op Baptiste gefocust. Daarna komt de rest van ons gezin meer in de picture.” Deze familie kijkt met een positief gevoel terug op deze unieke ervaring.

“Vooral de deelname van Baptiste aan de Special Olympics was onvergetelijk. Wij zien deze live-beelden als een mooi souvenir. Je kunt zo’n zaken onmogelijk op een foto samenvatten. Het was best wel emotioneel”, geeft Isabelle toe. “Wat de mensen de komende weken zullen zeggen, houdt mij wel bezig. Vooraf was iedereen alleszins positief over ons avontuur. We zijn alvast heel benieuwd naar de reacties van kennissen en vrienden. Vanavond kijken we samen met onze ouders, schoonouders en de rest van ons gezin.” Het Gezin is vanaf deze week gedurende negen weken elke woensdag vanaf 20.40 uur te bekijken op zender Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier