Roeselaars fotograaf Didier de Daniloff vraagt via open brief om perspectief: “Wij willen onze job en onze passie terug uitoefenen”

© Facebook Didier de Daniloff
© Facebook Didier de Daniloff
Redactie KW

De Roeselaarse beroepsfotograaf Didier de Daniloff vraagt via een open brief om perspectief. Samen met 16 andere collega-fotografen wil de man achter Daniloff Productions duidelijk maken dat ze hun job terug willen uitvoeren. “Veel vragen we niet, we willen gewoon terug aan het werk”, schrijft Didier.

“Gisteren mochten de niet-medische contactberoepen zoals nagelstylistes, masseuses, schoonheidsspecialisten en tattooshops opnieuw aan het werk. Wij, ‘professionele beroepsfotografen’ blijven een vergeten groep. We hebben zoals bovengenoemde groepen eveneens geen vangnet, geen werkgever die je een loon toekent, de meeste kunnen een kleine periode overbruggen, maar dat kan en mag allemaal niet tè lang duren”, klinkt het in de open brief. “Het is nog steeds niet toegelaten om ‘posed’ newborn sessies te doen, we mogen van een gezin maar één van beide ouders ontvangen in de studio. De partner van een zwangere mag namelijk niet meekomen voor een fotosessie. Ook een huisdier fotograferen op locatie mag niet. Een bedrijfsleider (B2B) in zijn living fotograferen mag wel, zijn huisdier in zijn living mag niet. Waar ligt het verschil met één gezinsbubbel in onze eigen studio? In de praktijk is er dus heel weinig mogelijk voor ons fotografen terwijl we tussen de eerste en de tweede lockdown bewezen hebben dat we veilig kunnen werken.”

Versoepelingen

“Graag hadden we dan ook versoepelingen hieromtrent gezien. We willen één gezinsbubbel bij de mensen in huiselijke omgeving of in studio kunnen fotograferen, maar ook newborn shoots in huiselijke omgeving of in studio en huisdieren in huiselijke omgeving.”

“Wij willen onze job en onze passie terug uitoefenen en uiteraard terug centjes verdienen, net zoals vele van onze professionele collega’s. Helaas staat alles sinds november on hold en moeten wij samen met onze klanten ‘geduldig’ afwachten en dit zonder enig perspectief”, klinkt het bij Didier.

Onduidelijke regels

Didier en de andere fotografen storen zich mateloos aan de volle treinen naar de kust, overvolle parken en pleinen, de voetbalfans aan stadions en de wielerfans langs de kant van de weg. “Enfin, te veel om op te noemen.” Terwijl wij als professionele fotografen amper onze job mogen uitvoeren. Er bestaan namelijk zoveel onduidelijke regeltjes voor de diverse deelgroepen binnen de fotografie, dat het een kluwen wordt. Hierdoor geven velen op den duur hun eigen interpretatie hieraan. Dat leidt dan uiteindelijk tot frustraties onder de collega’s omdat de ene denkt dat dit mag en de andere weer vindt dat het niet mag. Het is uiteraard niet de bedoeling dat beroepsverenigingen als politie agent optreden, maar aan de hand van duidelijke richtlijnen de leden informeren zodat één ieder zich hieraan kan houden. Dit zou eveneens de geloofwaardigheid van ons beroep tov. van de klanten zoveel ten goede komen!”

Fotografen in de pers

Afgelopen maanden kwamen al heel wat fotografen in de pers met initiatieven als ‘fotografen voor de zorg’, ‘ondernemers in de kijker’ en ‘jong #8020 (veer)krachtig’, maar Didier roept op om de beroepsfotografen aan het woord te laten. “Wanneer worden ‘wij’ in de picture gezet?” “Door Mode-unie, kappers, fitnesscentra, … wordt zwaar gelobbyd en extra steunmaatregelingen gevraagd, maar onze groep blijft hierin jammerlijk in de kou staan.

Laat ons duidelijk zijn, als de wetenschappers/virologen vinden dat het geen goed idee is dan leggen we ons hier absoluut bij neer. Wij willen geen risico’s nemen voor onze klanten en onszelf! We zijn het beu… Veel vragen we niet, we willen gewoon terug aan het werk … wij willen perspectief!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier