Roeselaars dienstencentrum De Waterdam komt met vernieuwd concept

Met dienstencentrum De Waterdam heeft Roeselare een vierde dienstencentrum. Het team van De Waterdam wil echter een volledig andere weg inslaan met het nieuw dienstencentrum door de deuren nog meer open te stellen voor buurtbewoners.

Het dienstencentrum van De Waterdam wil vernieuwend werken. © STEFAAN BEEL

Niet alleen het concept van dienstencentrum De Waterdam is anders, ook de indeling van het gebouw. Waarbij voor een traditioneel dienstencentrum een apart gebouw wordt voorzien, is voor De Waterdam het dienstencentrum geïntegreerd in het woonzorgcentrum. Daarnaast is De Waterdam ook vernieuwend doordat er vraaggestuurd wordt gewerkt. Dat betekent dat De Waterdam afhankelijk is van de input van de bewoners. Door een buurtonderzoek in samenwerking met Hogeschool West-Vlaanderen, wil het dienstencentrum inspelen op de verwachtingen van de buurt. “Wat als rode draad uit het onderzoek kwam, was dat mensen elkaar willen zien en ontmoeten. Vandaar dat we onze deuren willen openstellen voor de buurt. Verder konden we ook concluderen dat de buurtbewoners nood hebben aan groen, activiteiten, een buurtrestaurant en dat ze openstaan voor vrijwilligerswerk. Het buurtrestaurant wordt binnenkort geopend en het dienstencentrum werd al ingericht met een publieke tuin. Om tegemoet te komen aan de nood van een ontmoetingsplek, komt een fitness waar zowel de buurtbewoner kan komen sporten, alsook de fitte senior zijn oefeningen bij de ergotherapeut kan doen”, aldus Dries Messeyene, directeur van de dienstencentra.

Activiteiten met buurtbewoners

Stijn Dusselier, centrumleider, werkt al activiteiten uit. “We organiseerden al een kleinamiddag en een buitenspeeldag. De reacties van de bewoners van De Waterdam waren positief, ze vinden het leuk dat er beweging is in het centrum. De traditionele activiteiten zullen blijven, maar daarnaast komen we ook met originele activiteiten om de buurtbewoner en de inwoner van de Waterdam samen te brengen. In september plannen we taalcursussen en turnlessen in. Concreet plannen we vanaf zes mei een cursus naaien en retouches en vanaf 7 mei een cursus om te leren werken met een smartphone”, aldus Stijn.

Uitbreiding Sint-Henricus

Dit concept wil de voorzitter Bart Wenes ook doortrekken naar het nieuwe dienstencentrum bij rusthuis Sint-Henricus. Daar wordt het rusthuis uitgebreid met een dienstencentrum. De werken voor het nieuwe centrum zouden al moeten begonnen zijn, maar doordat er beroep werd aangetekend voor de omgevingsvergunning, worden die uitgesteld. “Toch willen we niet wachten tot de nieuwbouw er staat om het concept te integreren. We kunnen de activiteiten dan voorlopig laten doorgaan in Inloophuis ‘t Keerpunt”, aldus de voorzitter.

Wie wil kennismaken met dit vernieuwd concept en het dienstencentrum, moet 14 juni op Het festival van de dienstencentra zijn, dat dit jaar in De Waterdam doorgaat. Naast een kennismaking met het aanbod van De Waterdam, kunnen bezoekers zich ook verwachten aan heel wat randanimatie zoals optredens.

(SD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.