Roeselaars deken Renaat Desmedt wandelt voor Welzijnszorg

Geert Vervaecke, deken Renaat Desmedt, Olga Vanoverschelde en Birger Dassonneville maken op 2 januari een sponsortocht van tien kilometer voor Welzijnszorg. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Geert Vervaecke, deken Renaat Desmedt, Olga Vanoverschelde en Birger Dassonneville maken op 2 januari een sponsortocht van tien kilometer voor Welzijnszorg. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Ook voor de katholieke kerk is de kerstperiode in niets te vergelijken met andere jaren. De Roeselaarse deken Renaat Desmedt schetst wat er op het getouw staat in deze feestperiode.

“Eerst en vooral hebben we geprobeerd om een antwoord te vinden op de vraag of we met de gelovigen liturgie kunnen vieren in deze periode. En voor hoeveel mensen dit kan. We mogen dan wel met vijftien personen liturgie vieren, het moet praktisch haalbaar zijn ook. We willen niemand in de kou laten staan. Daarom heeft de stuurgroep van Kerk-in-Roeselare beslist om in de kersttijd in elke kerk eucharistievieringen aan te bieden op een weekdag tussen 28 december tot 8 januari. Aldus krijgen zeker een paar honderd gelovigen de kans eucharistie te vieren. We vragen wel zich vooraf telefonisch aan te melden. We merken dat er toch een sterke vraag is bij veel gelovigen om zeker nu een eucharistieviering te kunnen beleven.”

van Betlehem

“Dit jaar komt ook het Vredeslicht naar Roeselare. Het Vredeslicht wordt al sedert 1986 van Betlehem naar Oostenrijk overgevlogen, van waaruit het wordt verspreid over West-Europa. Verleden jaar kon men in Roeselare naar het Vredeslicht gaan in de Augustijnerkerk in het Klein Seminarie. Het was een groot succes: we mochten maar liefst 1.200 gelovigen verwelkomen die een kaarsje kwamen aansteken of zelf een kaarsje meebrachten om het Vredeslicht mee te nemen naar huis. Er was veel sfeer, er stond een mooie kerstboom en kerststal en er was zelfs live-muziek. Het Vredeslicht werd dit jaar door een Roeselaarse vormeling van Sint-Michiel opgehaald in de Brugse Magdalenakerk en zal in iedere Roeselaarse kerk aanwezig zijn. Wie dat wenst, mag gratis een kaarsje aansteken. Men mag ook zelf een kaarsje in een lantaarn meebrengen, de kaars aansteken aan het Vredeslicht en meenemen naar huis. Op die manier helpen we de boodschap uitdragen dat het licht sowieso sterker is dan alle onmacht.”

“In elke Roeselaarse kerk zal het vredeslicht branden”

“Doordat liturgische vieringen niet meer mogelijk zijn, zijn er ook geen geldomhalingen meer. Voor de groep Welzijnszorg, die dit jaar de focus legt op Betaalbaar Wonen, is dit ook een financiële streep door de rekening. Daarom heeft de stuurgroep van Kerk-in-Roeselare beslist om op 2 januari een sponsortocht te organiseren. Geert Vervaeke, Olga Vanoverschelde, Birger Dassonville en ikzelf maken die namiddag een tocht langs de Roeselaarse kerken maar we zullen ook onze nieuwjaarswensen overmaken aan onze vrienden van de protestantse kerk en de moskee. En natuurlijk brengen we ook een bezoek aan de burgemeester op het stadhuis om hem te bedanken voor de Roeselaarse steun aan Betaalbaar Wonen. En iedereen kan ons aanmoedigen door onze tocht van tien kilometers te sponsoren.”

sponsortocht

De sponsortocht steunen kan door tien euro (één euro per km) over te schrijven op BE91 8916 8403 1276 van Pastorale Eenheid of door het bedrag te stoppen in de Welzijnszorg-spaarpot dicht bij de kerststal in iedere kerk.

De inschrijvingen voor de eucharistievieringen gebeuren bij Olga op 0477 94 84 29 (H. Godelieve), bij Els op 0497 48 77 35 (Sint-Michiel en O-L-Vrouw), bij Sieglinde op 0476 71 75 08 (H. Hart) en op 051 20 04 31 (morgenvieringen bij de Grauwzusters in de Nonnenstraat).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier