Roesbrugge: “Nu ook poezenvakantie”

Redactie KW

Lydia Deseyne zet zich al vele jaren in voor de Poperingse poezen. Niet alleen ijverde ze met succes voor de komst van een nieuw dierenasiel, ze ving de afgelopen jaren ook heel wat zwerfkatten zelf op. Intussen heeft ze er twaalf én een hond. Sinds deze maand is Lydia ook gestart met een poezenhotel.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Dierenleed in de zomer.

“De liefde voor katten en dieren in het algemeen heb ik al van kleinsaf meegekregen”, vertelt Lydia die een kapperszaak heeft op het Roesbruggeplein in Roesbrugge. “We hadden zelf negen poezen die buiten muizen vingen. Toen mijn Patrice Boeyaert en ik in Roesbrugge kwamen wonen, hebben we een jaar geen huisdieren gehad. Tot ik tijdens een wandeling drie zwerfkittens tegen kwam. Ik ben ze een week lang eten gaan geven, tot Patrice zei dat we ze beter in huis zouden nemen. Zo is alles begonnen. Mensen kwamen te weten dat ik graag van katten hield en ‘s morgens vond ik plots een doos met een kitten voor mijn deur. Gedumpt. Poperinge heeft geen eigen dierenasiel en dus kunnen die katten nergens terecht. Intussen zit ik aan twaalf katten, allemaal achtergelaten of verwaarloosde dieren. Dat is echter meer dan voldoende. Elke week ga ik wel naar de winkel om enkele zakken kattenvoer. Ze hebben ook elk een eigen kattenbak, dus we weten wat gedaan.” (lacht, red.)

Poezenhotel

Lydia trok enkele jaren geleden naar het stadsbestuur en eiste een oplossing voor de problematiek. “Het heeft een hele tijd geduurd, maar onlangs is er een oplossing uit de bus gekomen”, vertelt ze. “Het stadsbestuur zal een nieuw dierenasiel bouwen dat volgend jaar de deuren zal openen. Ik ben daar heel tevreden mee, al vind ik het jammer dat er geen grote samenwerking is gekomen met het Ieperse asiel.” Haar liefde voor katten heeft Lydia aangezet om sinds kort een poezenhotel te openen. “Mensen vertelden me vaak dat ze graag katten zien, maar problemen hebben als ze op vakantie moeten. Ook ouderen die voor een kleine ingreep enkele dagen in het ziekenhuis liggen, ondervinden problemen om opvang te vinden voor hun huisdieren.”

“Ik zit aan twaalf katten, allemaal achtergelaten of verwaarloosde dieren”

“De afgelopen jaren is er voor de opvang van poezen veel veranderd. Vroeger mochten katten enkel buiten leven, nu bestaat alles voor hen. Van medische chirurgie tot gedragstherapie. Ik wil meegaan in die trend en daarom vatte ik het plan op om een poezenhotel te openen. Patrice en ik hebben drie kamers boven het kapsalon omgebouwd in hotelkamers… voor katten. We moesten ons aan heel wat voorschriften houden, zo moet alle materiaal volledig afwasbaar zijn, moet er overal een brandalarm hangen, voldoende plaatsen om te krabben en te klimmen… Bovendien wilde ik dat de katten ook een vakantie konden beleven, net als hun baasjes. Ik heb een strand- bos- en Provencekamer gemaakt. De eerste weekends waren de kamers telkens volzet, dus ik ben heel tevreden. Minister Ben Weyts is het hotel komen openen.”

Nieuw asiel

Volgens burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) liggen de bouwplannen voor het nieuwe asiel op schema. “De volgende gemeenteraad zullen we wellicht het bouwdossier kunnen behandelen”, legt hij uit. “Het is een bewuste keuze om zelf een nieuw dierenasiel te bouwen, het verhoogt de dienstverlening voor de bevolking. We werken ook intergemeentelijk: Vleteren, Mesen en Heuvelland stappen mee in het project. We plannen nog een vergadering met de Poperingse dierenartsen en met de collega-burgemeesters om een stand van zaken te geven. In het najaar zou de bouw van het asiel van start moeten gaan. Het komt naast het nieuw te bouwen stadsdepot langs de Ouderdomseweg.”