Roemeense zwerfhond gespot in het Brugse

De Roemeense zwerfhond Opale werd al verschillende keren gespot in het Brugse. © Tim Lescrauwaet
Redactie KW

De Roemeense hond Opale zwerft al maanden rond en laat zich maar niet vangen. “Dit is het moeilijkste geval tot nu toe”, klinkt het bij vzw Lost Dogzzz.

Heel wat mensen keken de afgelopen dagen vreemd op toen ze een grijze hond over straat zagen dolen in het Brugse. De Roemeense zwerfhond Opale – een teefje van twaalf jaar oud – werd er verschillende keren opgemerkt. Het dier legt heel wat kilometers per dag af en wordt intensief opgespoord door de vzw Lost Dogzzz. “Wij willen haar vangen voor de winter”, zegt Greta Annaart. “Maar ze laat dat zelf niet toe. We bestaan al vele jaren, maar een hond als Opale zijn we nog niet tegen gekomen.”

Opale is een grijze hond die lijkt op een herdershond. Ze werd enkele maanden geleden even in een opvanggezin in Rijsel geplaatst, maar daar liep ze al na één dag weg. Het begin van een lange trektocht voor de zwerfhond. Ze liep naar Calais en dweilde daarna de ganse Belgische kust af. Uiteindelijk belandde ze in Zeeland en keerde ze van daaruit terug naar Calais. Een reis die ze op dit moment lijkt te herhalen. “Ze wordt momenteel in Brugge opgemerkt, maar liep de afgelopen dagen ook langs de Belgische kust”, zegt Greta. “Opale doet heel wat kilometers per dag. En dat maakt het voor ons zo moeilijk.”

Hond niet zelf vangen

De vzw probeert de hond op verschillende manieren te vangen. Zo maken ze voederplekken om er vangkooien te plaatsen, maar Opale liet zich nog niet vangen. “Mede doordat mensen haar zelf gaan benaderen”, zegt Greta. “Maar ze is angstig en op die manier wordt ze weggejaagd en dwaalt ze verder. Wij vragen mensen dan ook expliciet om haar niet zelf te benaderen, maar om ons te verwittigen. Wij brachten tot nog toe haar ganse traject in kaart en doen er alles aan om haar te vatten.”

Hoe vermoeider ze wordt, hoe makkelijker ze zal aangereden worden

De Roemeense zwerfhond is het gewoon om op straat te leven. Maar de vzw Lost Dogzzz wil haar toch graag voor de winter kunnen vangen. “Want hoe vermoeider ze wordt, hoe makkelijker ze zal aangereden worden. Wewillen haar voor haar eigen veiligheid op tijd kunnen vatten. Daarna zou ze terug naar Frankrijk gaan om er ondergebracht te worden in een opvanggezin met andere Roemeense zwerfhonden. Daar kan ze dan wat tot haar positieven komen.”

Opale werd de afgelopen dagen in Sint-Kruis, Koolkerke en Sint-Andries gespot. Wie haar opmerkt wordt gevraagd om contact op te nemen met Lost Dogzzz op het nummer 0478/817847.

(tlg)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier