Roeiers moeten tocht over oceaan definitief staken

Jelle Veyt heeft al sinds het vertrek last van zeeziekte.© GF
Jelle Veyt heeft al sinds het vertrek last van zeeziekte.© GF
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

De drie roeiers die met ondersteuning van het West-Vlaams bedrijf Libeco van Portugal naar Miami wilden roeien, moeten hun tocht staken. Een van de roeiers, Jelle Veyt, heeft al sinds het vertrek last van zeeziekte. Hij kan daardoor niet meeroeien en verliest erg veel krachten. Zondag kwamen de zeevaarders toe in Tenerife en onder leiding van kapitein Koen De Gezelle werd de oversteek voorgoed geannuleerd.

Jelle Veyt fietste eerder al vanuit Vlaanderen naar Portugal. Hij wilde met Kortrijkzaan Gijs Vanden Bogaerde en bootbouwer Koen De Gezelle naar Miami roeien. Van daaruit zou hij fietsen naar Alaska, waar hij de Denaliberg wilde beklimmen.

In totaal wil hij de zeven hoogste bergen van de wereld beklimmen en zich op mankracht naar die bergen verplaatsen. De avonturier moet zijn huzarenstuk nu even onderbreken om een oplossing voor zijn zeeziekte te zoeken. Els Bellemans is ‘land base manager’ van het project en reageerde bij Radio 2 op de hachelijke situatie.

Krachten zijn op

“Jelle is al twee weken zeeziek”, legt Bellemans uit aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Hij kan niet eten, kan bijna niet drinken. Hij probeert nog mee te roeien, maar zijn krachten zijn op.” Dat is een grote tegenvaller voor de tocht, maar vooral gevaarlijk voor Veyt.

Nu moet het team proberen zo snel mogelijk aan land te geraken. Met de huidige weersomstandigheden is dat nog moeilijker: “Ze hebben enkel hun armkracht, en er is veel tegenwind, de golven zijn hoog, en de stroming zat niet in de goeie richting. En omdat Jelle zo ziek is, roeien ze vaak enkel met twee man.”

Via sociale media reageert Koen De Gezelle op het stopzetten van hun avontuur. Vooral de wilde zee werkte de zeeziekte van Jelle volgens hem in de hand: “Het eerste deel van onze tocht was extreem lastig. Gisteren kwamen we aan in Marina Puerto Chico met hulp van een aantal lokale mensen, die ons met open armen ontvingen.”

Hulp gezocht! Zoals jullie al weten zijn we gestrand in Tenerife nadat we onze roeitocht moeten onderbreken hebben….

Geplaatst door Koen De Gezelle op Zondag 14 maart 2021

“Na samen lang na te denken over het vervolg van ons avontuur, hebben we beslist om de tocht stop te zetten. Ons team heeft een lange geschiedenis samen en elk lid heeft capaciteiten die nodig zijn om dergelijke tocht te vervolledigen. Door de vertraging kwamen we ook gevaarlijk dicht bij de start van het orkaanseizoen, waardoor onze tocht nog gevaarlijker zou worden.”

De Gezelle twijfelt echter niet aan de capaciteiten van Jelle. “Een glimp naar Jelles cv toont al dat hij tot ongelofelijke dingen in staat is. Hij heeft een enorm doorzettingsvermogen en mentale sterkte, veel meer dan de gemiddelde man. Maar zeeziekte kent geen medelijden en kan voor grotere problemen zorgen.”

Recupereren en nadenken

De boot, die tegelijk veel wetenschappelijke onderzoeksmaterialen aan boord had, werkte volgens de kapitein volledig naar behoren: “Alle systemen werkten goed en dat is geruststellend, zeker als we zien met welke omstandigheden de boot in aanraking kwam.”

“Hoewel dit teleurstellend is, beseffen we dat ons team en de vriendschap sterker zijn dan ooit. We gaan nu even recupereren en nadenken over wat goed werkte en hoe de zaken nog kunnen verbeterd worden om in de toekomst dergelijke avonturen mogelijk te maken. Een welgemeende dankjewel gaat nogmaals uit naar onze sponsoren.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten