Rodenbachkring reikt Wildemanprijs uit aan Flor Barby’s Volkstoneel

De vijfde Wildemanprijs is voor Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen. (foto Jos) © (foto Jos)
Redactie KW

De vijfde Wildemanprijs gaat dit jaar naar Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen. Het bronzen beeldje werd zaterdag in het Klein Seminarie uitgereikt.

De wildeman verwijst naar het vergulde beeldje met knots en banier dat sinds 1986 op het torentje van het Roeselaarse stadhuis prijkt. De wildeman of het wildemanneke was een merkloodje dat de echtheid en de kwaliteit van het laken garandeerde dat in de 15de en 16de eeuw in de Roeselaarse stadshalle werd verkocht.

De Wildemanprijs is een initiatief van Rodenbachkring Roeselare en het nationale Cultuurlab Vlaanderen in samenwerking met het Roeselaarse stadsbestuur en is een onderscheiding voor een West-Vlaming of West-Vlaamse vereniging met opmerkelijke culturele verdiensten over de provincie en Vlaamse grenzen heen.

Jan Verheyen

Eerder ging de Wildemanprijs al naar filmregisseur Jan Verheyen, vredesactiviste Jennie Vanlerberghe, beeldend kunstenaar Isidoor Goddeeris en actrice Chris Lomme. Het vijfde beeldje gaat nu naar Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen. Dit Westouterse toneelgezelschap brengt sinds 1954 toneel in de streektaal aan beide kanten van de schreve maar toch vooral in Frans-Vlaanderen. Hun doelstelling is er het Vlaams levendig te houden. De troupe organiseert zo’n dertig voorstellingen per jaar en trekt steevast volle zalen. (Bart Crabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier