Rode Lopers uit Roeselare klaar voor tocht van 530 kilometer

De Rode Lopers zijn opnieuw klaar om alles te geven op de Roparun. (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

De Rode Lopers nemen voor de elfde keer deel aan de Roparun, een estafettetocht van 8 tot en met 10 juni tussen Parijs en Rotterdam, waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat die strijden tegen kanker. Voor deze wedstrijd over 530 km kunnen de Rode Lopers rekenen op een team van 28 personen, waarvan er acht afwisselend zullen lopen.

Om de afstand van 530 km te overbruggen doen de Rode Lopers beroep op twee groepen van vier lopers: Marnix De Meyer, Geert Malysse, Geert Van Troys en Danny Verhaest in het ene team en Lieven Jaecques, Patrick Lust, Dorine Danis en Gunther Himbrecht in het andere. “Zaterdagnamiddag rond 15.45 uur begint het eerste groepje met lopen”, legt voorzitter Marnix De Meyer uit. “Zij zullen de eerste 70 km tot in Compiègne voor hun rekening nemen. Ze lopen elk om beurt een kilometer en springen dan in ons camionnetje dat meerijdt. Waarom iedere kilometer wisselen? Op die manier kunnen ze telkens goed doorlopen en geraken ze niet afgekoeld. In Compiègne worden ze dan afgewisseld door het andere team en kunnen ze wat rusten. Al is dat relatief. Als we vier uur slapen op die 42 uur is het goed gelukt. Het lopen op zich valt wel mee – we nemen elk zo’n 65 km voor onze rekening – maar het is vooral de vermoeidheid die op den duur parten begint te spelen.”

Lokale projecten

Door hun deelname halen ze geld op voor goede doelen die zich inzetten in de strijd tegen kanker. “We geven – net als de andere Vlaamse deelnemers – jaarlijks zo’n 15.000 euro aan de Roparun Nederland, maar al dat geld keert integraal terug naar Belgische projecten die bezig zijn met kanker. Zo kreeg AZ Delta vorig jaar 10.000 euro voor speciale mutsen waarmee ze de haaruitval bij kankerpatiënten kunnen behalen. De voorbije jaren ging er geld naar projecten van AZ Groeninge, vzw De Mantel, vzw OK… Naast deze Roparun steunen we zelf nog een vijftal lokale projecten, elke voor zo’n 4.000 euro. Dat financieren we voor de helft dankzij onze sponsors, de rest halen we op met eigen evenementen zoals loopwedstrijden en onze kaas- en wijnavond.” (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier