Rode Kruis van Wielsbeke organiseert plasmaritten

Miranda Stevens, Elsie Monserez, Frédéric Depypere, Luc Decoutere, Wim Coudijser, Goedele Renard, Nathalie Beirlaen, Jolien Segaert en Olivier Veys gingen eerder mee plasma geven. © GF
Redactie KW

Het Rode Kruis van Wielsbeke organiseert een vijftal keer per jaar plasmaritten. Dat zijn gezamenlijke uitstappen naar het donorcentrum in Kortrijk om er bloedplasma te geven. “Het is een minder bekende vorm van bloed geven, maar ook extreem belangrijk”, zegt Rode Kruis-voorzitter Frédéric Depypere.

Plasma is het vloeibare, geelkleurige gedeelte waarin bloedcellen circuleren. “Plasma bevat levensnoodzakelijke stoffen voor het bloedstollingsproces en de afweer tegen micro-organismen. Met plasmadonatie help je mensen die ernstige stollingsstoornissen hebben door zwaar bloedverlies of door bloedziekten. Daarnaast kan het ook baby’s met geelzucht helpen en wordt er ook medicatie mee gemaakt”, legt Frédéric uit.

Hij ging twee jaar geleden voor het eerst naar het donorcentrum in Kortrijk. Ondertussen heeft hij al veertig mensen kunnen overtuigen mee te gaan. “Plasma geven, moet je doen in een donorcentrum. Daarvoor komt het Rode Kruis niet in de verschillende gemeentes. Vier à vijf keer per jaar organiseer ik ritten. Dan bezet de Wielsbeekse afdeling even het totale donorcentrum. We zijn de enige afdeling die dit doet in de regio, maar hopen op navolging”, klinkt het.

Plasmagift

Frédéric moet de ritten zorgvuldig inplannen, want je mag niet om het even wanneer plasma geven. Na een gewone bloedgift moet je vier weken wachten en er moeten twee weken tussen een plasmagift en een bloedgift zitten. We organiseren de ritten graag, maar we willen dat niet ten koste laten gaan van onze plaatselijke bloedcollectes. Beide inzamelingen zijn heel belangrijk voor de medemens”, weet hij.

Op 16 december organiseert Frédéric een plasmarit. Hij kon vijf nieuwe donoren overtuigen en de rit is volzet. “Maar iedereen kan ook zelf naar het donorcentrum gaan. Plasma blijft maar vijf dagen houdbaar. Tijdens de kerstperiode zijn er veel minder donoren, dus is alle hulp welkom. Het is belangrijk om ook tijdens de feestdagen de bloedvoorraad op peil te houden. Het is wel zo dat een plasma-afname ongeveer een uurtje duurt. Dat is dus langer dan een gewone bloeddonatie.”

Frédéric zal samen met het Rode Kruis de plasmaritten blijven organiseren. “Het blijft broodnodig. Uiteindelijk beleven we een leuke avond, want achteraf drinken we gezellig samen nog iets. Een plasmarit is dus nuttig, maar ook aangenaam”, besluit hij.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier