Rode Kruis Tielt helpt bij afnemen sneltesten in onderwijs

© gf
© gf
Redactie KW

Sinds 22 februari is in Tielt een sneltestcentrum voor leerlingen en leerkrachten van het lager en secundair onderwijs geopend. In de lokalen van het covid-testcentrum, gelegen aan de Krommewalstraat 7A, worden die sneltesten afgenomen bij leerlingen en leerkrachten als er een vermoeden van besmetting is.

Rode Kruis Tielt zette mee haar schouders onder de organisatie van deze sneltesten. Samen met het CLB is het de ambitie om binnen de 24 uur na het contactonderzoek en de vaststelling van een risicocontact een sneltest af te nemen. Binnen het kwartier is het resultaat van deze test gekend.

Vrijwilligers van Rode Kruis Tielt en omliggende afdelingen, samen met enkele gelegenheidsvrijwilligers, staan in voor het onthaal en het afnemen van de testen. Tevens zorgen zij voor de verwerking van de test en voor de nodige registraties van de resultaten. De verdere opvolging van de leerlingen en/of de leerkrachten gebeurt door het CLB.

De bereidheid bij de vrijwilligers om zich in te zetten binnen de werking van het sneltestcentrum is groot. Alle vrijwilligers volgden hiervoor een e-learning module en praktijkopleiding ‘sneltesten’, in samenwerking met het CLB.

De testen worden dagelijks afgenomen: op weekdagen tussen 18 en 20 uur en in het weekend tussen 16.30 en 18.30 uur. Op deze manier wil Rode Kruis Tielt, samen met het CLB, zich mee inzetten voor het sneller opsporen van clusterbesmettingen of superverspreiders om zo de scholen open te kunnen houden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.