Rode Kruis slaat alarm over tekort aan bloeddonoren: “Operaties komen in gevaar”

© belga
Olaf Verhaeghe

De Kortrijkse afdeling van het Rode Kruis trekt aan de alarmdrempel. Op mobiele bloedinzamelingen in de regio ligt de opkomst 20 procent lager dan verwacht en dat heeft grote gevolgen. “In het slechtste geval zullen operaties uitgesteld moeten worden omdat ziekenhuizen onvoldoende voorraad hebben”, klinkt het.

Volgende week maandag 17 augustus staat tussen 17.30 en 19.30 uur een nieuwe bloedinzameling gepland in het OC in Marke. Het wordt een belangrijke, zo stelt Rik Vercoutere van het Rode Kruis afdeling Kortrijk. “Sinds twee twee weken merken we immers een drastische terugval van het aantal bloeddonoren. Het gaat om zo’n twintig procent minder dan we hadden verwacht”, aldus Rik.

Door de grote terugval bij het aantal donaties dreigt het Rode Kruis te moeten rantsoeneren. “In het slechtste geval – laat ons hopen dat het niet zover hoeft te komen – zullen operaties uitgesteld moeten worden. De ziekenhuizen zullen gewoon onvoldoende bevoorraad kunnen worden”, zegt Rik nog.

Inschrijven voor de bloedinzameling in Marke is aangewezen om zo wachtrijen te vermijden. Dat kan online via donorportaal.rodekruis.be of op het gratis nummer 0800 777 00. Het Rode Kruis maakt zich uitermate sterk dat alles in uiterst veilige omstandigheden kan verlopen. Alle hygiëne- en voorzorgsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus worden nauwkeurig opgevolgd. “Bovendien kan het virus niet overgedragen worden via bloed. Bloed geven én krijgen is zeker veilig”, besluit Rik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier