Rode Kruis roept op om ook in coronatijden bloed en plasma te geven: “Donoren zijn meer dan ooit nodig”

Johan De Vriendt heeft al 1.200 donaties op zijn naam. "Zolang ik kan, blijf ik komen." © Davy Coghe
Philippe Verhaest

De bloedvoorraad van Rode Kruis Vlaanderen staat zwaar onder druk nu de ziekenhuizen weer op volle toeren draaien en er dus ook meer bloed en plasma nodig is. Vooral de negatieve bloedgroepen krijgen het zwaar te verduren, maar elk type is meer dan welkom. Johan De Vriendt, de ‘donorkampioen’ van onze provincie, heeft al 1.200 giften van bloed en plasma op zijn naam prijken en denkt niet aan stoppen. “Ik wéét dat ik hiermee levens red.”

Toen de coronacrisis zijn piek beleefde, werden in ziekenhuizen alle niet-dringende ingrepen uitgesteld. Dat zorgde er ook voor dat er toen veel minder bloed nodig was en het Rode Kruis wekenlang een meer dan comfortabele voorraad had. Van midden april tot 4 mei werden liefst dertig procent minder bloedproducten gevraagd, maar nu is de vraag opnieuw enorm gestegen. “We leveren momenteel tien procent meer per dag dan vóór de crisis”, zegt Ine Tassignon van Rode Kruis Vlaanderen. “Alle uitgestelde behandelingen worden nu ingehaald en dus is er meer bloed nodig. Maar daarvoor hebben we nu ook meer donoren nodig.”

Een oproep die Johan De Vriendt (66) uit Brugge alleen maar kan onderschrijven. Hij ging dinsdag voor de 1.200ste keer langs in een afnameplaats van het Rode Kruis en is zo met voorsprong de ‘donorkampioen’ van West-Vlaanderen. “Ik was 18 toen ik voor het eerst bloed heb gegeven”, zegt hij. Later kwam daar ook plasma bij.

Al 42 jaar donor

“Ik studeerde toen verpleegkunde en het leek me logisch om mijn steentje bij te dragen. En toen ik mijn legerdienst vervulde, leverde me dat telkens drie dagen extra vakantie op. Mooi meegenomen, maar ik heb mijn goeie intenties al die jaren nooit overboord gegooid.”

Er is bloed nodig voor alle uitgestelde behandelingen die nu worden ingehaald

In 1978, toen Johans vader overleed aan dikkedarmkanker, werd Johan ook bloeddonor bij het AZ Sint-Jan in Brugge. “Mijn papa kreeg tijdens zijn behandeling erg veel bloed toegediend, dus zag ik het belang van doneren van heel dichtbij in. Enkele jaren geleden ging de bloedbank van het ziekenhuis op in die van het Rode Kruis en uiteraard bleef ik aan boord. Ik ben al 42 jaar een trotse bloeddonor en in al die jaren werd er al meer dan 500 liter bloed bij me afgenomen. Ik wéét gewoon dat ik hiermee levens red. Zo kreeg ik ooit een telefoontje van het UZ Gent. Ik was toen nog aan de slag bij de FOD Financiën en moest onmiddellijk alles laten vallen. Een pasgeboren baby had rode bloedplaatjes nodig en daarvoor was mijn bloed – B+, trouwens – perfect. Hetzelfde gebeurde ook in het AZ Sint-Jan en wanneer je daarna hoort dat de patiënt aan de beterhand is, voel je heel veel voldoening.”

Rode Kruis roept op om ook in coronatijden bloed en plasma te geven:
© Davy Coghe

Nu trekt Johan vier keer per maand naar de afnameplaats in Brugge. “Er moet al veel gebeuren voor ik een afspraak zal missen”, zegt hij. “Zelfs in coronatijden. Enkel wanneer ik op reis ben geweest – ik ben een Aziëfanaat – moet ik even van langs de zijlijn toekijken. Mijn langste periode zonder donatie was zes maanden. Dat vrat echt aan me. Ik ben overigens tevreden dat de leeftijdsgrens is verdwenen. Vroeger moest je op je 65ste met pensioen, maar ik blijf gewoon doneren. Het is mijn lang leven. Zolang ik gezond ben en me goed voel, blijf ik bloed schenken. Ik ben vegetariër, drink alcohol met mate en leef zo gezond mogelijk. Hopelijk kan ik het nog een hele poos blijven doen.”

Temperatuur meten

Mensen als Johan zijn meer dan nodig, zegt Ine Tassignon van het Rode Kruis. “Al zijn het bijna altijd de negatieve bloedgroepen waarbij eerst een tekort dreigt. De reden is eenvoudig: er zijn gewoon minder mensen met een negatieve bloedgroep (15 procent) dan met een positieve (85 procent). De voorraad van bloedgroepen O en AB negatief zijn zelfs kritiek laag.”

Wie nu wil bloed geven, moet wel een afspraak maken. “Dat was voor de uitbraak van het coronavirus niet nodig, maar uiteraard nemen ook wij de nodige maatregelen. Op die manier blijft het aantal aanwezigen op een mobiele bloedinzameling en in donorcentra onder controle en kunnen we te allen tijde de nodige afstand garanderen. Donoren zijn ook verplicht een mondmasker te dragen.”

Voor elke donatie wordt ook de temperatuur gemeten. “Is die hoger dan 37,6 graden, dan vragen we om veertien dagen te wachten om te doneren. Diezelfde periode geldt als je je ziek voelt of je in contact kwam met een (mogelijke) coronapatiënt.” Wie covid-19 heeft gehad, moet 28 dagen wachten om opnieuw bloed te geven.

Een afspraak maken doe je via www.rodekruis.be/waargeven of 0800 777 00. Wil je weten of je als donor in aanmerking komt? Doe de zelftest op www.rodekruis.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier