Rode Kruis rekent op studenten en zamelt bloed in op sites VIVES en Kulak

Rode Kruis rekent op studenten om de bloedvoorraad op peil te houden. © Rode Kruis
Redactie KW

Naar goede gewoonte slaan Rode Kruis-Vlaanderen en de Kortrijkse studenten de handen in elkaar voor de organisatie van Bloedserieus, een tweejaarlijkse bloedinzameling door én voor studenten.

Door de stijgende coronacijfers, ziet Rode Kruis-Vlaanderen al enkele weken een sterke terugval in de opkomsten van bloeddonoren. Als deze trend blijft aanhouden, kan de bloedvoorraad zwaar onder druk komen te staan. De organisatie benadrukt daarom extra het belang van de Bloedserieuscampagne, jaarlijks goed voor zo’n 12.000 donaties die nu – meer dan ooit – nodig zijn.

Bloedserieus moét succes zijn

Twee keer per jaar organiseert Rode Kruis-Vlaanderen samen met studenten ‘Bloedserieus’, een bloedinzamelingsactie in de verschillende studentensteden. “Bloedserieus is goed voor zo’n 12.000 donaties, een heel belangrijk aandeel van het totaal aantal bloeddonaties op jaarbasis die de bloedvoorraad een enorme boost kunnen geven”, vertelt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. Helaas lopen de inschrijvingen niet zoals gehoopt en werden op dit moment amper de helft van de beschikbare bedjes al ingevuld. De organisatie rekent, nu meer dan ooit, op de komst van studenten. “Door de coronacrisis zijn we massaal aan het telewerken waardoor bloedinzamelingen bij bedrijven niet langer plaatsvinden”, vertelt Ine Tassignon. “We lopen dus ook daar een groot aantal bloeddonaties mis.” De Bloedserieusactie mag zich dan wel op studenten richten, iedereen die in de buurt is, is van harte welkom!

Stijgende cijfers, minder donoren

Dagelijks rekent het Rode Kruis op zo’n 1.250 bloeddonaties die nodig zijn om de bloedvoorraad op peil te houden en ziekenhuizen te kunnen voorzien van voldoende bloedproducten voor patiënten. “De laatste weken liggen de opkomsten beduidend lager dan normaal. Het gaat om meer dan 200 donoren minder per dag en dat duurt nu al sinds begin september“, zegt Ine Tassignon. De organisatie vreest dat – als deze trend zich blijft verderzetten – de bloedvoorraad zwaar onder druk zal komen te staan, met alle gevolgen van dien. “Een deel van de ziekenhuizen heeft zijn handen vol met de behandeling van coronapatiënten. Laten we er samen voor zorgen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de beschikbaarheid van bloedproducten”, aldus Tassignon.

Maandag 19 en 20 oktober vat Bloedserieus post in Hogeschool VIVES (‘t Forum, Doorniksesteenweg) tussen 11.30 en 17 uur. Op 21 oktober tussen 12.30 en 17 uur volgt campus Kulak (Residentie Spoelberg, Maandagweg). Meer informatie en reserveren kan via bloedserieus.be. Natuurlijk zijn ook niet-studenten welkom op deze bloedinzamelingen én blijft het donorcentrum geopend voor plasmadonoren of wie graag op een ander moment komt doneren. Ook hier is een afspraak maken verplicht. Dat kan zowel op 0800 777 00 als via rodekruis.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier