Rode Kruis Poperinge strijdt mee tegen corona

© foto MD
Redactie KW

De vrijwilligers van de Poperingse Rode Kruis worden naar aanleiding van de coronacrisis ingezet om ondersteuning te bieden in woonzorgcentra, een provinciale ziekenwagenpermanentie te helpen verzekeren, mondmaskers te verspreiden en dergelijke meer. Net dit jaar valt door de coronacrisis de belangrijkste inkomstenbron van de lokale afdeling weg: de jaarlijkse stickerverkoop.

“In het hele land wordt het Rode Kruis ingezet om ondersteuning te bieden aan woonzorgcentra die tijdens deze crisis erg onder druk komen te staan”, zegt Dirk Spennick, verantwoordelijke communicatie en werving van de Poperingse afdeling. “Bij een acuut personeelstekort of indien de druk op de zorgverleners er te groot wordt, kan er beroep gedaan worden op een systeem van noodhulp.”

“Ervaren hulpdienstvrijwilligers staan het zorgpersoneel dan bij in hun zorgtaken. Na het opvangen van de eerste dringende nood aan mankracht kunnen we vanuit het Rode Kruis, als dat nodig is, gedurende een langere periode logistieke en administratieve ondersteuning bieden. Ook vanuit de Poperingse Rode Kruis afdeling werd al bijstand geboden aan zes verschillende woonzorgcentra in West-Vlaanderen.”

Een van de ingezette vrijwilligers, Ward (16), getuigt: “Als jonge gast besef ik me maar al te goed hoe corona een enorme impact heeft op ons leven. Als Rodekruisvrijwilliger voelde ik me dan ook geroepen om mijn steentje bij te dragen. Ik werkte mee op een COVID-positieve afdeling in een woonzorgcentrum in Oostende. In het begin vond ik de inzet zeer confronterend: de bescherming die ik moest aantrekken en de constante oplettendheid. Maar deze dingen wegen niet op tegen de voldoening die ik kreeg toen ik de mensen zag lachen om simpele dingen. Een praatje, hulp bij het verhuizen van kamers of het helpen met eten geven.”

Inzet voor dienst 112

“Naast de inzet in de woonzorgcentra, stonden we ook in voor het transport van (vermoedelijke) coronapatiënten. Zo brachten we in opdracht van de noodcentrale 112 patiënten vanuit thuisquarantaine over naar het ziekenhuis. Daarnaast stonden we ook in voor het verspreiden van de mondmaskers die door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap werden verspreid.”

“Naast de inzet van de verschillende afdelingen helpt het Rode Kruis ook op provinciaal en nationaal niveau. Zo staan de vrijwilligers van de dienst Dringende Sociale Interventie mee in voor het bemannen van het nationaal oproepnummer van het crisiscentrum, zamelen we plasma in voor de behandeling van het virus…”, aldus nog Dirk Spenninck.

Alternatieve stickeractie

Omdat de stickerverkoop door de coronacrisis niet op de gebruikelijke manier kan doorgaan en de stickers dus niet op de kruispunten kunnen verkocht worden, werd er een alternatief uitgewerkt. Maar liefst 4.500 stickers met Suske en Wiske in de hoofdrol waren al gedrukt voor de uitbraak van de coronacrisis in ons land. De voorbije dagen werden deze stickers gratis in brievenbussen op verschillende plaatsen in het werkgebied van de Poperingse afdeling gestopt met een oproep om de lokale afdeling te steunen.”

Deze steun is er nu meer dan ooit nodig nu Rode kruis Poperinge de handen meer dan vol heeft in de strijd tegen corona. Wie geen sticker in de bus kreeg en toch de plaatselijke afdeling wil steunen kan dit via de website poperinge.rodekruis.be of via het rekeningnummer BE95 7360 2439 4958. (AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten