Rode Kruis Poperinge reikt brevetten uit

Een beloning voor alle vrijwilligers die zich zo hard inzetten. © Michael Depestele
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Sedert het begin van de pandemie werd de werking van het Rode Kruis Poperinge totaal ondersteboven gegooid. De vrijwilligers presteerden honderden uren gratis inzet, verdeelden meer dan een half jaar beschermingsmaterialen aan professionele zorgverleners en namen heel wat sneltesten af in opdracht van het CLB.

“Ook de bloedinzamelingen kregen een extra dimensie. Door het sluiten van stads- en andere accommodatie moesten de medewerkers de garage ombouwen tot een donorcentrum om de ziekenhuizen van voldoende donorbloed te voorzien”, zegt communicatieverantwoordelijke van het plaatselijke Rode Kruis Dirk Spenninck.

“De overstromingen in Wallonië zorgden deze zomer voor een nieuwe uitdaging. De coördinatie was in handen van Croix-Rouge de Belgique (het Waalse Rode Kruis) en op hun vraag werd de hulpdienst van Rode Kruis Vlaanderen ingezet. Zo waren onze vrijwilligers samen met andere afdelingen uit West-Vlaanderen actief in het bekken van de Vesder”, aldus nog Spenninck.

Stickeractie

In 2020 viel de stickeractie volledig in het water en werden de inkomsten gedecimeerd. Dirk Spenninck: “Dit jaar hadden we wat meer tijd om hierop te anticiperen en werd er uitgekeken naar alternatieve verkoopsmogelijkheden. Zo werden er bij 50 handelaars stickers aangeboden. Samen met de verkoopstanden op de vrijdagmarkt en aan Delhaize werd met 3.000 verkochte stickers twee derde van de normale opbrengst gehaald.”

De komende jaren zijn heel wat renovatiewerken gepland in de lokalen op het Gasthuisplein, waardoor Rode Kruis Poperinge samen met het stadsbestuur op zoek gegaan is naar een voorlopige locatie. Vanaf september is Rode Kruis Poperinge gehuisvest op de Vroonhofsite. Daar worden tijdelijk twee ruime lokalen ter beschikking gesteld. Ondertussen kregen de lokalen een opfrisbeurt en de eerste EHBO-lessen zijn er gestart.

Brevetten en eretekens

Tijdens de academische zitting werden de behaalde brevetten uitgereikt. In 2020 werd de cursus EHBO opgestart maar deze kon door corona niet worden afgewerkt. Deze cursisten zijn bezig aan het vervolg van de lessen. Elf kinderen behaalden bij het Jeugd Rode Kruis hun brevet Hupperdehulp of Hiep hiep help.

Met een jaar uitstel kregen Femke Cailliau en Dirk Spenninck een zilveren medaille voor 10 jaar dienst, Myriam Alleman een eerste zilveren barette op de zilveren medaille voor 15 jaar inzet. Een gouden medaille was er vorig jaar voor Bart Maes met 25 jaar dienst en een zilveren barette op een gouden medaille voor Katrien Vlaeminck en Geert Gouwy voor hun dertig jaar inzet bij Rode Kruis Poperinge.

Jan Denys, Nathalie Parret en Liesbeth Dumon mochten een zilveren medaille ontvangen, Francine Vermeersch en Marnix Allemeersch kregen de gouden versie en Stefaan Camerlynck kreeg de legpenning van Koningin Elisabeth voor 40 jaar vrijwilliger. Mieke Vandeputte werd in de bloemetjes gezet als uittredend voorzitter. Mieke zette zich 29 jaar lang in voor de afdeling, waarvan zeven jaar als voorzitter.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.