Rode Kruis hoopt bloedvoorraad op peil te houden dankzij Kortrijkse studenten

Friedl Perilleux (20) geeft voor de tweede maal bloed tijdens een inzameling.© TV
Friedl Perilleux (20) geeft voor de tweede maal bloed tijdens een inzameling.© TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Naar goede gewoonte slaan Rode Kruis-Vlaanderen en de Kortrijkse studenten de handen in elkaar voor de organisatie van Bloedserieus, een bloedinzameling door én voor studenten. Rode Kruis-Vlaanderen benadrukt het belang van de Bloedserieuscampagne, jaarlijks goed voor meer dan 10.000 donaties.

Tweemaal per jaar organiseert Rode Kruis-Vlaanderen in samenwerking met studenten een bloedinzamelingsactie over de verschillende studentensteden. “De donaties die tijdens deze inzameling gebeuren zijn steeds een enorme boost voor onze voorraad”, vertelt Nena Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. In Kortrijk hoopt men tot 300 studenten te kunnen bereiken.

Goodiebag

Hoewel corona roet in het eten durft te gooien bij deze inzameling kijkt het Rode Kruis er hoopgevend naar. “Bloedinzamelingen gebeuren altijd in een veilige omgeving waarbij alle maatregelen strikt worden nageleefd. Zo is het maken van een afspraak verplicht, wordt alles regelmatig ontsmet en staan de afnamebedden verder uit elkaar. De organisatie rekent – nu meer dan ooit – op de komst van studenten”, verduidelijkt Nele Testelmans. “Door de coronamaatregelen zijn we massaal van thuis uit aan het werken waardoor bloedinzamelingen bij bedrijven niet langer plaatsvinden en we hier een groot aantal donaties mislopen.”

Alle studenten worden ook nog eens verwend met een goed gevulde goodiebag na afloop. De studenten kunnen er niet alleen voor kiezen om bloed te doneren, maar ook plasmadonaties zijn welkom. Plasmadonaties worden onder andere toegekend aan kankerpatiënten of mensen met een immuunstoornis. Wie plasma wil doneren, moet wel naar een donorcentrum gaan omdat de toestellen niet kunnen getransporteerd worden.

Meer informatie via bloedserieus.be . Kortrijkse studenten kunnen nog tot 25 februari bloed geven. De studenten moeten wel een afspraak maken via www.rodekruis.be of via 0800 777 00.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.