Rode Duivels zwoegend naar kwartfinale na goal van Thorgan Hazard

Thorgan Hazard zorgde voor het enige doelpunt.© Belga
Thorgan Hazard zorgde voor het enige doelpunt.© Belga
Redactie KW

Al wroetend, zonder oogstrelend voetbal én met het nodige geluk hebben de Belgen zich geplaatst voor de kwartfinale. Op slag van rust zorgde Thorgan Hazard met een schicht voor de enige goal van de wedstrijd. Na rust drukten de Portugezen onze Duivels tegen het eigen doel. Het was meerdere keren de billen samenknijpen maar de Belgen staan vrijdag in de kwartfinale tegen Italië, wellicht wel zonder de uitgevallen De Bruyne.

Geen spectaculaire verrassingen in het elftal van Martinez. De verwachte elf kwamen aan de start. Geen Boyata dus maar wel de ervaring van Vermaelen centraal achterin. Volgens de bondscoach was de defensie de moeilijkste keuze. Het was te verwachten dat het een gesloten wedstrijd zou worden. Een afwachtende houding van beide ploegen in de beginfase. Niet te hoog druk zetten en wachten op een foutje van de tegenstrever. Na zes minuten kwam toch de eerste waarschuwing toen Jota vrij kon besluiten maar hij kraakte zijn schot.

Thorgan met de schicht

De ruimtes waren erg klein, Lukaku was moeilijk bereikbaar en ook De Bruyne vond geen gaatje in de Portugese afweergordel. Witsel speelde wel een prima eerste helft, zoals vanouds was hij het breekijzer voor de defensie met een aantal slimme interventies. Het tweede gevaar was ook voor Portugal: een vrije trap van Ronaldo belandde op de vuisten van Courtois. België plaatste daar aanvallend weinig tegenover in een ouderwetse schaakpartij. En dan, een flits van Thorgan Hazard. Op assist van Meunier knalde de jongste van de broers een schicht voorbij Patricio. Uit het niks opeens de voorsprong, ideaal scenario natuurlijk tegen een Portugal dat zelf vooral op de omschakeling rekent.

De Bruyne geblesseerd

Klein drama aan het begin van de tweede helft. Na een paar minuten moest De Bruyne al de strijd staken. Net voor de rust werd hij onderuit geschoffeld door Palhinha en de schade aan de enkel was te groot. Serieuze domper met het oog op het verdere verloop van het tornooi. Mertens kwam hem vervangen, al leek de keuze voor een hardwerkende Carrasco logischer. De Portugezen hadden geen andere keuze dan aanvallen en dat deden ze ook. Achterin enige paniek bij de Duivels, balbezit werd snel terug balverlies. Jota kreeg op het uur een dot van een kans maar knalde van dichtbij over. Courtois kon enkel maar toekijken hoe de bal over de lat zoefde.

Bibberend verder

Mooi was het verder allemaal niet meer. Pompen of verzuipen heet dat dan. Hulp van de Duitse scheids Brych kwam er ook niet. Een aantal dubieuze fases werden keer op keer in het voordeel van de Portugezen beslist. Vijf wissels hadden de Portugezen inmiddels al uitgevoerd, alles of niks voor de uittredend Europees kampioen. Daar waren ze opeens met hun slotoffensief. Dias kopte op hoekschop pal op de vuisten van Courtois. Een minuut later trapte Guerreiro buiten het bereik van Courtois, de paal koos echter de kant van onze Duivels. Aftellen dan maar. Vermaelen heerste in het eigen strafschopgebied en Courtois is cooler dan een doorgewinterde pokerspeler. Geen partij voor hartlijders maar uiteindelijk wel een kwalificatie voor de kwartfinale. Verdiend? Wellicht niet, maar in een tornooi hoeft het niet altijd even mooi en terecht te zijn. Op naar vrijdag!

Opstelling België: Courtois, Vertonghen, Vermaelen, Alderweireld, T. Hazard (94’ Dendoncker), Witsel, Tielemans, Meunier, E. Hazard (87’ Carrasco), Lukaku, De Bruyne (48’ Mertens).

Opstelling Portugal: Patricio, Guerreiro, Pepe, Dias, Dalot, Sanches (79’ Oliveira), Palhinha (78’ Danilo), Moutinho (56’ Felix), Jota (69’ André Silva), Ronaldo, Bernardo Silva (56’ Fernandes).

Gele kaarten: 45’ Palhinha, 51’ Dalot, 72’ Vermaelen, 77’ Pepe, 81’ Alderweireld

Rode kaarten: /

Doelpunten: 42’ 1-0 T. Hazard.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.