De Rode Duivels op groot scherm zien? Enkel in Ingelmunster is er nog een waterkansje

De voorbije jaren groeide het Marktplein van Ingelmunster uit tot dé hotspot in de regio om de Rode Duivels aan te moedigen. Dit jaar lijkt het ook hier erg stil te blijven.©PATRICK DEPYPERE
De voorbije jaren groeide het Marktplein van Ingelmunster uit tot dé hotspot in de regio om de Rode Duivels aan te moedigen. Dit jaar lijkt het ook hier erg stil te blijven.©PATRICK DEPYPERE
Philippe Verhaest

De laatste jaren volgen we de Europese en wereldkampioenschappen voetbal het liefst massaal op groot scherm, maar dat zal in juni helaas niet het geval zijn. Uit een rondvraag blijkt dat geen enkele stad of gemeente ambitie heeft om een EK-dorp uit de grond te stampen. Enkel in Ingelmunster lijkt een kleiner initiatief nog mogelijk, met dank aan het BK tijdrijden.

We waren het al goed gewend: elke keer de Rode Duivels een gooi deden naar de Europese of wereldtitel, kwamen we en masse samen om Romelu Lukaku en co naar de overwinning te schreeuwen. Heel wat steden en gemeenten pootten de voorbije jaren grote schermen neer en bouwden complete fandorpen op, nu steekt de coronacrisis daar nog steeds een stokje voor.

De wedstrijden tegen Rusland (12 juni), Denemarken (17 juni) en Finland (21 juni) zullen we waarschijnlijk van bij ons thuis – of in het beste geval met enkele vrienden in de tuin of braaf zittend op café – moeten volgen, al hopen ze in Ingelmunster nog op wat ruimte om toch iets te organiseren.

En daar zit het BK tijdrijden van woensdag 16 juni voor veel tussen. “Het initiële plan was om op ons Marktplein een Forza Lampaertdorp te organiseren”, duiden burgemeester Kurt Windels en schepen van Evenementen Trui Lambrecht (beide De Brug). “We maakten ons op voor een gigantisch wielerfeest en een hoogdag voor onze gemeente, nu hopen we dat de maatregelen tegen dan iets soepeler zullen zijn en we met iets moois kunnen uitpakken. Een zittend publiek dat via een groot scherm de koers volgt en Yves Lampaert en co tegelijk door het centrum ziet vlammen, dat zou leuk zijn.”

“In 2024 zijn we opnieuw kandidaat om het BK tijdrijden te organiseren”

“Het scherm is besteld en voorlopig blijven we alles volgens onze oorspronkelijke plannen coördineren. Ook het vipluik, met locaties in het kasteel, het ontmoetingscentrum en de evenementenhal, blijft vooralsnog behouden. Indien de maatregelen aangepast worden, kunnen we zeer snel schakelen. Vooral het feit dat we al sinds het WK voetbal van 2014 een traditie met fandorpen hebben opgebouwd, speelt in ons voordeel. We kunnen elke situatie goed inschatten.”

Nations League in oktober?

Als een Marktplein met (een beperkt aantal) supporters tijdens het BK tijdrijden mogelijk is, wil de gemeente ook de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Denemarken nog meepikken. “Die vindt een dag later plaats en het moet lukken om zoiets ook met bepaalde beperkingen in goeie banen te leiden. Ook Willy Sommers, die vorig jaar na die bewuste match een optreden zou geven, is nog altijd geboekt. Een volwaardig EK-dorp komt er echter niet. Zoveel is duidelijk.”

In oktober treden de Rode Duivels aan in de Final Four van de Nations League, die van woensdag 6 tot zondag 10 oktober gespeeld wordt. En dat biedt dan weer wél kansen, vinden Kurt Windels en Trui Lambrecht. “Waarom die twee wedstrijden niet op groot scherm tonen? We houden er de moed in en zo’n evenement kan een leuk geschenk zijn aan de bevolking omdat ze de maatregelen zo lang gerespecteerd hebben.”

Eind 2022 staat het WK voetbal in Qatar op de agenda, een afspraak die Ingelmunster niet zomaar zal laten passeren. “Al moeten we nog eens nadenken hoe we de zaken dan aanpakken”, klinkt het. “We hopen uiteraard dat de coronacrisis dan helemaal gaan liggen is, maar het WK vindt in de winter plaats. Niet evident om dan iets onder de blote hemel te organiseren. Maar we hebben ondertussen wel onze kandidatuur ingediend om in 2024 opnieuw het BK tijdrijden te organiseren. En dan trekken we sowieso alle registers open!”

Op naar een stille EK-zomer…

Het EK voetbal wordt normaal van 11 juni tot 11 juli gespeeld, maar nergens in onze regio zal er sprake zijn van hevig feestgedruis.

In Roeselare vormt het Polenplein traditioneel het decor voor heel wat supportersgeweld. “Momenteel hebben we nog geen enkel zicht op wat mag, dus is het moeilijk om al dingen te plannen”, vertelt Claude Vanbesien van café Den Arend. Hij is samen met zijn collega’s op het plein de trekker van het groot scherm. “De vaste kosten voor het plaatsen van een scherm bedragen 40.000 euro, dat haal je niet op als je geen volk mag ontvangen. Zelfs al zet je 500 man op stoelen. Wij zitten vol goede intenties, maar vrezen dat er nog niets mogelijk zal zijn. Eventueel kunnen we verschillende gewone televisieschermen aan ons terras plaatsen, waarbij de mensen aan tafel zitten op voldoende afstand van elkaar, maar ook daar moeten we toestemming voor hebben.”

In Izegem bevestigt burgemeester Bert Maertens dat er nog niets beslist is over het EK-dorp. Bij het EK en WK voetbal in 2016 en 2018 was de parking naast De Leest ingepalmd door een groot scherm en drankstandjes. Die werden samen uitgebaat door de lokale cafébazen. Tom Sintobin (De Koornmarkt), die met Hein Dekiere (Plectrum) en Thijs Codron (Gaspar) de kar trok, berust in een zomer zonder EK-dorp: “We vrezen dat zulke massabijeenkomsten nog niet zullen toegestaan zijn. We zullen al blij zijn volk in ons café te mogen ontvangen.”

Tielt plaatst sowieso geen groot scherm, zegt schepen van Evenementen Grietje Goossens (Iedereen Tielt). “In juni grote massa’s bij elkaar brengen, zal sowieso not done zijn. Over de Tieltse Europafeesten hebben we nog geen beslissing genomen. Dat zal komende maand gebeuren, maar de kans is reëel dat we voor het tweede jaar op rij de zomer zonder onze vertrouwde driedaagse zullen moeten inzetten.”

In Ardooie wachten ze om een beslissing te nemen. Als de coronamaatregelen het toelaten, bestaat de kans dat ze opnieuw een gezamenlijk initiatief starten, maar voorlopig is het koffiedik kijken. (PVH/TD/WVS)