Rode Dopheide tussen Brugge en Jabbeke is erkend als natuurreservaat

Stefan Vankerkhoven

Vlaanderen heeft het Rode Dopheidereservaat officieel erkend als natuurreservaat. Dit door Natuurpunt beheerd gebied bevindt zich deels op Brugs en deels op Jabbeeks grondgebied.

In haar streven naar voldoende groen en natuur steunde de Stad Brugge Natuurpunt bij de aankoop van percelen om het “Rode Dopheidereservaat” in Sint-Andries uit te bouwen.

Dit reservaat startte in 1978 toen gronden van De Watergroep in beheer gegeven werden aan Natuurpunt. Sinds 2011 bleef het gebied groeien, zowel op grondgebied Brugge als Jabbele. Van dit gebied is door de Vlaamse Overheid 3,07 hectare erkend als natuurgebied.

“Dit is een erkenning voor de hoge biologische waarde van dit gebied”, zegt de Brugse schepen van Openbaar Domein en Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem, die de officiële erkenning bekendmaakte: “De coronacrisis maakt ons meer dan ooit duidelijk dat de Bruggeling nood heeft aan de nabijheid van toegankelijk groen. Natuur is ook nodig om de droogte en en steeds frequenter wordende hitteperiodes aan te pakken. Dat een bijkomend stuk Brugse natuur, aangekocht met de steun van onze Stad, als natuurgebied erkend is, is een opsteker voor al wie zijn schouders zet onder meer natuur in Brugge.”

Wie het natuurgebied “Rode Dopheidereservaat” wil bezoeken kan dit op een begeleide wandeling of op aanvraag. Je kunt ook aansluiten op een natuurwerkdag van Natuurpunt. Vrije toegankelijkheid is niet mogelijk door de biologische kwetsbaarheid en de waterwinning. Daarvoor kun je terecht in het nabije stadsdomein Beisbroek-Tudor-Chartreuzinnenbos.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.