Rode broek door de rode blokken in Oostende

Christel Devriese hield er een rode broek aan over toen ze maandag neerzat op de geschilderde rode blokken van kunstenaar Arne Quinze.©Peter MAENHOUDT
Christel Devriese hield er een rode broek aan over toen ze maandag neerzat op de geschilderde rode blokken van kunstenaar Arne Quinze.©Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Nog altijd moet het veelbesproken kunstwerk Rock Strangers per jaar tien keer onder handen worden genomen. Een routine-ingreep, maar voorbijgangers kijken maar beter uit hun doppen. Een dame uit Brugge ging begin deze week op één van de blokken zitten en kreeg rode verf op de broek.

Zo’n vijf jaar terug raakte bekend dat Rock Strangers, het kunstwerk van Arne Quinze dat sinds 2012 op het Zeeheldenplein staat, dringend aangepaste en meer weerbestendige verf nodig had. Stad Oostende deed hiervoor beroep op het gespecialiseerde bedrijf MultiTech, gevestigd in de haven en ervaren in onder meer het spuiten en lakken van bijvoorbeeld zeeboeien en windturbines.

“We hadden met het bedrijf oorspronkelijk een onderhoudscontract afgesloten om twaalf keer per jaar onderhoudswerken uit te voeren. Nu blijkt dat er ‘maar’ tien keer per jaar ingrepen nodig zijn om Rock Strangers in ere te houden”, zegt cultuurschepen Bart Plasschaert (CD&V). “Het gaat daarbij om relatief beperkte retouches na aanrijdingen met gocarts, stallen van fietsen of mensen die op de werken staan of zitten.”

Johan Brissinck van MultiTech bevestigt: “De werken staan op een plek waar zand, wind en zout er stevig op inhakken, met daarenboven nog eens de invloed van rijwielen en bezoekers. Door korte werken uit te voeren en kleine schade aan te pakken, vermijden we grotere werken op langere termijn. Veel tijd nemen de ingrepen niet in beslag: hoogstens enkele uren per keer.” De stad heeft dan ook een contract afgesloten om de werken per uur te betalen.

Pech voor Christel

Begin deze week werd een nieuw likje verf aangebracht, maar liep het fout. Christel De Vriese (49) uit Brugge was in Oostende op stap met vriendinnen, maar kwam voor een onaangename verrassing te staan. “We wandelden uit de richting van het Kursaal en besloten te pauzeren bij Rock Strangers. Ik ging even op zo’n kunstwerk zitten, maar voelde bij het rechtstaan iets plakken: er hing rode verf aan mijn broek.”

“Ik zag geen waarschuwingsbordjes, die stonden wél als je uit de richting van de Visserskaai kwam. De signalisatie kon beter. Ik was overigens niet de enige met pech: ook een andere mevrouw ging op de werken zitten en had het vlaggen. De verf krijg ik niet uit m’n kledij, ze is rijp voor de vuilnisbak. Het is best gênant om op die manier door Oostende te moeten lopen.”

Bij MultiTech hebben ze weet van het voorval. “Bij de uitvoering worden telkens twee pamfletten uitgehangen aan weerszijden van een kunstwerk waar aan gewerkt wordt. Die waarschuwingen blijven hangen tot onze meestergast een dag later de uitgevoerde werken komt inspecteren. Allicht heeft mevrouw de bordjes niet gezien of opgemerkt, want we hanteren altijd dezelfde werkwijze. Onze technici waren net gestart met een tweede beeld onder handen te nemen, toen ze opmerkten dat iemand op het eerste kunstwerk ging zitten. Een spijtig voorval, helaas”, besluit Brissinck.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.