Rockband RHEA op nummer 1 in De Afrekening: “Een jongensdroom die uitkomt”

Redactie KW

Sinds afgelopen zaterdag 28 augustus prijkt RHEA op de eerste plaats in De Afrekening. Met het nummer ‘Rather be nothing’ stoten ze het Italiaanse Måneskin van de troon. “We zijn zo gelukkig! Het is een jeugddroom die uitkomt om op nummer één te staan bij Studio Brussel”, stelt leadgitarist Guillaume Lamont. “We hopen dat de luisteraars op ons zullen blijven stemmen en we een aantal weken die plaats kunnen verzilveren.”

Iedere zaterdagvoormiddag is de lijst te horen die samengesteld wordt op basis van de top drie die de StuBru-luisteraars insturen. “Na tien weken stond onze single op de derde plaats en was het kwestie van over de twee stevige oorwurmen van de Eurovisiesongfestivalwinnaars te springen”, vertelt de naar Gent uitgeweken Anzegemnaar (25). “De laatste drie weken was het de grote vraag of we de eerste plaats konden wegkapen. Maar het blijft een surrealistisch gevoel als je dan plots op één staat. Het moment dat het dan gebeurt, besef je het precies niet volledig. Alleszins vinden we het de max!”

“Eerlijk gezegd waren we niet zo’n fan van Måneskin, al vinden we het wel een sterke frontman. Het is leuk om de Italianen van de troon te stoten! Veel bevriende bands hebben ons al proficiat gewenst waaronder Ramkot, de Nieuwe Lichting van vorig jaar en de Equal Idiots.”

Perfecte timing

“We zijn extreem content, zeker omdat we in november richting onze eerste AB-show gaan”, vervolgt Lamont. “21 november is een heel belangrijk moment voor ons. De kaartenverkoop begint goed te lopen en we kijken er zó hard naar om stevig te knallen! Het is ook tof om dit samen met mijn broer Simon te beleven. Hij is voornamelijk actief achter de schermen, tenzij er gefeest wordt”, lacht hij.

We zijn zeer content, zeker omdat we in november richting onze eerste AB-show gaan – Leadgitarist Guillaume Lamont

De vijfkoppige Gentse band sprong in het oog in 2016 tijdens de Nieuwe Lichting. Eind 2020 brachten ze hun eerste full CD ‘Lust For Blood’ uit, waarna hun agenda volgeboekt werd met een hele reeks clubshows en zomerfestivals. “Gezien corona een dikke streep trok door al onze optredens, besloten we om een groot feest te organiseren en dan vooral zonder beperkingen. Het kan niet anders dan een memorabele avond worden met al onze fans. Het voorprogramma zijn we nog aan het checken en zal binnen een tweetal weken aangekondigd worden.”

Diepe put

Rather be nothing werd geschreven door de zanger en songwriter Jorge Van de Sande, die een heel moeilijke periode doormaakte tijdens de lockdown. “Op een bepaald moment was Jorge zichzelf zelfs even kwijt doordat hij niet meer kon doen wat hem maakte tot de persoon die hij was”, aldus Lamon. “Het gebrek aan perspectief voor zichzelf en ook voor de band, zorgde ervoor dat hij liever niets meer wilde zijn, zoals de titel van de song weergeeft. Ondertussen gaat het weer beter met Jorge, zeker nu we weer spelen. Het doet deugd om mijn vriend weer zo te zien.”

Stevig en verteerbaar

Het handelsmerk van RHEA is stevige rock-‘n-roll. Rechtdoor, met niet te veel franjes. “Rather be nothing is volledig onze stijl met snedige gitaarsolo’s, maar dan iets meer verteerbaar. Het is iets poppier dan onze andere nummers en ik vermoed dat we er een breder publiek mee bereiken, ook door de combinatie met de strijkers”, zegt Lamont. “We trokken hiervoor de studio in met de Engelse producer Alex Newport en studio wizard Ace Zec uit Oostende.”

“Ik zou ons niet treffender kunnen omschrijven als in de aankondiging op de site van de Ancienne Belgique”, besluit Guillaume Lamont. “Vijf Gentenaars verbonden door een gezonde liefde voor snoeiharde riffs, potige, compacte songs en een occasioneel shot whisky. Het levende bewijs dat gitaarmuziek niet alleen relevant blijft anno 2021, maar ook innovatief en verbindend kan zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.