Robot trekt voortaan de lijnen op Haanse sportvelden

De sportdienst van de kustgemeente De Haan pakt uit met een primeur: de Expo-Line Robot Linemarker, een slimme robot die berekent waar de lijnen van een voetbalveld moeten komen en ze vervolgens ook uit zichzelf zet, is volgens sportschepen Mathieu Delbarge (Open & N-VA) de eerste in België.

© WK

“Dit bespaart de mensen van onze sportdienst uiteraard een pak werk”, klinkt het. De digitale terreinknecht doet het werk immers in zo’n twintig minuutjes. Via een gebruiksvriendelijke app kan de zaalverantwoordelijke de robot aansturen en dus de voetbalterreinen automatisch laten belijnen. Eens het terrein is ingesteld, doet de robot de rest.

“Ook andere sportvelden, bijvoorbeeld voor volleybal, basket of tennis, kunnen geprogrammeerd worden. De sportdienst waakt over de duurzaamheid”, aldus nog schepen Mathieu Delbarge. De robot van 27 kilo, vervaardigd uit een stalen frame met roestwerende coating, steunt op drie luchtbanden waarvan twee aandrijfwielen die voorzien zijn van een koolstofborstelvrije motor.

Het derde wiel is een zwenkwiel dat de aansturing volgt van de twee aandrijfwielen. Die maken ongeveer 200 berekeningen per seconde om de juiste richting te bepalen. De verf die wordt gebruikt, is kant-en-klare belijningsverf die niet bezinkt en geen klonters vormt. Zo wordt de autonomie van de robot verzekerd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.