Robot Pepper helpt je voortaan gebarentaal leren

Schepen Hina Bhatti bij robot Pepper, die nu ook gebarentaal aanleert. © JRO
Redactie KW

Robot Pepper leert voortaan gebarentaal aan iedereen die dat wil. Verenigingen, instellingen of organisaties kunnen voortaan Pepper kosteloos uitlenen om hun bezoekers, leden of leerlingen te laten kennismaken met gebarentaal.

Daarvoor liet de stad filmpjes op de robot programmeren met Vlaamse Gebarentaal (VGT). “Dankzij een update met gemakkelijk te hanteren software werd het nodige beeldmateriaal geüpload”, licht bevoegd schepen Hina Bhatti (Open VLD) toe. “Het aanbod bestaat uit drie onderdelen: ‘De 26 letters van het alfabet’, ‘Oefenen met namen’, en ‘Woordbeelden leren’.”

Robot Pepper, een product van het Oostendse bedrijf Zora Bots, werd eind 2017 al door de stad aangekocht voor 30.000 euro, als onthaalassistent. Pepper raakte echter aan lager wal omdat zijn stem te veel weergalmde in de grote inkomhal van het stadhuis, maar werd nu terug opgevist ten dienste van de gebarentaal.

VGT is een erkende taal in Vlaanderen. De taal kent vijf dialecten. Het is de moedertaal van zo’n 6.000 Vlamingen met een auditieve beperking. “Hoe meer mensen met de taal vertrouwd geraken, hoe gemakkelijker mensen met een auditieve beperking zich kenbaar en duidelijk kunnen maken. Naast het aanleren van de taal is het meteen ook een unieke gelegenheid om kennis te maken met de mogelijkheden van de hedendaagse technologie”, aldus de schepen.

Het uitlenen kan kosteloos voor elke organisatie, instelling of vereniging. Reserveren kan elke werkdag tijdens de kantooruren op het nummer 0479 61 03 10 of via toegankelijkheid@oostende.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier