Robot Arthur leidt patiënten naar consultatie in Sint-Andriesziekenhuis in Tielt

Voorzitter Steve Snauwaert (l) en Mathieu Verstraete van Ronde Tafel 109 Tielt flankeren Elke Vannerom en Gerdy Dezutter van de directie van het Sint-Andriesziekenhuis. © (foto WME)
Redactie KW

De nieuwste medewerker van het Sint-Andriesziekenhuis is een robot. Arthur zal voortaan patiënten die op consultatie komen naar hun juiste bestemming begeleiden. “Een bijkomende meerwaarde is het ludieke: we merken dat mensen spontaan vrolijk worden als ze de robot op zich zien afkomen.”

De thuisbasis van Arthur is de eerste verdieping. “Arthur wacht de patiënten al op van als ze de trap boven komen. Op een touchscreen kunnen ze hun bestemming ingeven via het routenummer”, zegt financieel-administratief directeur Gerdy Dezutter. De robot gidst hen door de gangen tot aan de juiste locatie. “Hij is drietalig en spreekt Nederlands, Frans en Engels. Eens aangekomen op bestemming keert hij automatisch terug naar het centrale punt om daar de volgende patiënt te verwelkomen.”

Nog maar in weinig ziekenhuizen

De robot heeft genoeg andere kwaliteiten. Spraakherkenning bijvoorbeeld, waardoor hij met klanten kan chatten, en een zelflaadfunctie, wat betekent dat hij vanzelf naar zijn laadstation terugkeert als zijn batterij bijna leeg is. “Een volgende stap is dat je er als bezoeker ook feedback kunt aan geven over je ervaringen.” Het maakt dat Arthur ook kan worden ingezet in winkels, hotels, luchthavens en bedrijven, maar Gerdy Dezutter kent nog maar één ander (Antwerps) ziekenhuis waar hij ‘rondwandelt’.

“De robot kan zelfs met de klanten chatten”

De financieel-administratief directeur onderstreept dat het inzetten van de robot niet betekent dat een medewerker nu zijn werk kwijt is. “Het is een extra, niet onbelangrijke service die we bieden, want een ziekenhuis is altijd een doolhof. Hoewel de routenummers duidelijk staan aangegeven, kan je er altijd eens eentje missen. Niet zelden komen medewerkers iemand tegen in de gangen die ze de weg moeten wijzen.”

Ronde Tafel Tielt

Arthur zorgt in elk geval voor veel blije gezichten in het ziekenhuis. “Dat ludieke is zeker een bijkomende meerwaarde. Mensen, en zeker kinderen, worden spontaan vrolijk als ze de robot op hen afkomt.”

De robot kostte ongeveer 25.000 euro waarvan 1.500 euro werd gefinancierd door serviceclub Ronde Tafel 109 van Tielt. (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier