Robin (17) maakt eigen website met coronagrafieken

Robin maakt zijn eigen grafieken. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Coronagrafieken, we worden er haast mee om de oren geslagen in deze tijden. Heel wat mensen slagen er dan ook steeds maar minder in die grafieken te begrijpen. Voor de 17-jarige Robin Paret meer dan voldoende reden om een eigen website te ontwikkelen die voor wat licht in de duisternis zorgt. “Ik kreeg ondertussen al felicitaties van Sciensano”, klinkt het erg bescheiden bij de jonge Geluwenaar.

Het raadplegen van coronacijfers is voor heel wat landgenoten dagelijkse kost geworden. We willen allemaal weten of het de goede of slechte kant opgaat, en ook de evolutie binnen onze eigen gemeente prikkelt onze nieuwsgierigheid. “Daar lag precies het probleem”, steekt Robin van wal. “Toen ik de evolutie van het virus in Geluwe wilden controleren, merkte ik dat het helemaal niet duidelijk was op de site van Sciensano zelf.” Robin, in het dagelijkse leven student wiskunde aan het College in Menen, voelt zich als een vis in het water tussen de computers en codetaal. Hij gebruikte die passie, samen met zijn interesse voor cijfers, om een eigen website te ontwikkelen. “Detailcijfers zijn er wel bij Sciensano, maar je moet alleen erg hard zoeken om ze te vinden. Ik ontwierp een eigen applicatie waarmee mijn computer continue de cijfers opzoekt en in een eenvoudige grafiek giet. Via covidbe.web.app volstaat het om gewoon de naam van je gemeente in te tikken en je krijgt meteen een duidelijk overzicht van de coronasituatie.”

60 mails per dag

Eenvoudig en toch geniaal: de website kan op heel wat belangstelling rekenen maar zelf blijft de tiener er bescheiden over. “In een paar dagen kreeg de website al bijna 30.000 bezoekers over de vloer. Via de statistieken kon ik merken dat het vooral gaat om mensen uit Antwerpen, Gent en Brussel. Dagelijks krijg ik ook een 60-tal mails met erg specifieke vragen. Je merkt dat mensen hier echt mee bezig zijn en iedereen gaat op zoek naar antwoorden. Ik ben blij dat ik voor een stukje kan helpen in die zoektocht maar uiteindelijk kan ik ook maar gebruik maken van de gegevens die voorhanden zijn.”

Ik kreeg al felicitaties van Sciensano die ook enkele tips gaven

Eén bericht dat in de mailbox van Robin terecht kwam, genoot dan wel weer zijn bijzondere aandacht. “De mensen van Sciensano zelf contacteerden me”, glundert hij. “Ze hebben me gefeliciteerd met mijn werk en gaven me ook enkele tips. Of ze interesse hebben in mijn site? Geen idee, dat zou je eigenlijk aan hen moeten vragen.”

Een scherp analytisch vermogen en een passie voor bits en bytes. Wordt de toekomst van Robin er eentje in de wereld van de ICT? “Daar ben ik nu nog niet meteen mee bezig”, sust hij. “Eerst mijn diploma halen en dan hogere studies aanvatten. Ondertussen ga ik ook mijn website wat verfijnen aan de hand van wat extra functies. Ik weet dus best wel wat gedaan de komende tijd.”

Info: covidbe.web.app

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier