Wiskundeleraar Robert Hoste stond in 1960 samen met E.H Ignace Zwaenepoel aan de wieg van volleybal OLVA Assebroek. Dat was de volleybalclub binnen het Onze-Lieve-Vrouwecollege van Assebroek. Robert Hoste was vanaf dag één, gedurende vijftig jaar onafgebroken, de secretaris van de schoolvereniging. Een unicum in de Belgische volleybalgeschiedenis.

De eerste spelers van OLVA waren leraars en leerlingen uit de laatste twee jaren van het middelbaar, in aantal genoeg om direct twee ploegen in te schrijven in de provinciale competitie. Wedstrijden die overigens in open lucht werden gespeeld. Drie jaar later bereikte de eerste ploeg de hoogste provinciale reeks en in 1969 zelfs de toenmalige derde nationale. In 1978 volgde de promotie naar tweede nationale en door de splitsing van de bond in een Vlaamse en Waalse vleugel, maakte Robert Hoste de promotie naar eerste divisie mee.

"In de beginjaren van de school werd er in het Brugse gesproken over het College van Assebroek, maar door het succes van de volleybalploeg OLVA werd het college er uiteindelijk naar genoemd", merkte de secretaris destijds op. Na vijftig jaar gaf Robert Hoste zijn functie als secretaris door en werd bij OLVA-eresecretaris. Sedert 2010 liet zijn gezondheid het niet toe van nog regelmatig aanwezig te zijn, maar hij bleef ten allen tijde nauw betrokken van op afstand. Hij volgde de prestaties van OLVA op de voet.

Robert Hoste was de echtgenoot van Christiane Vandenbroucke. Samen hebben ze vier kinderen, twaalf kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen. De plechtige uitvaartdienst heeft vrijdag 18 oktober om 10.30 uur plaats in de Sint-Kristoffelkerk in Assebroek.

(ACR)