Robbe Michels (22) doet opmerkelijke ontdekking op akker: “Plots vond ik schat met 26 zilveren Romeinse munten”

Beeld ter illustratie. © Dmitry Demidov
Redactie KW

Met zijn metaaldetector in de hand vond Robbe Michels (22) op een akker in Avelgem een aantal Romeinse munten, die dateren uit de 2e en 3e eeuw. “Ik zag op sociale media video’s van mensen die een metaaldetector aanschaften, en het leek me wel leuk om eens te proberen.”

“Op een bepaalde dag was ik gewoon aan het zoeken tot mijn metaaldetector aangaf dat er iets was”, vertelt Robbe Michels.

“Ik ben toen beginnen graven, vervolgens vond ik 26 zilveren Romeinse munten in een straal van vijf meter. Eerst wist ik niet of ze van enig historisch belang waren, tot ik ermee langsging bij iemand die er verstand van had. Nu heb ik de munten gemeld bij onroerend erfgoed en zij zullen ze hoogstwaarschijnlijk onderzoeken. Als ze me aanraden de munten naar een museum te brengen, dan ga ik dat zeker doen.”

De munten lagen wellicht al 1800 jaar onder de grond – Hendrik Hameeuw, Conservator regionaal archeologisch museum van de Scheldevallei

Hendrik Hameeuw (42), conservator in het regionaal archeologisch museum van de Scheldevallei in Waarmaarde, vindt het toch een bijzondere vondst.

“Het meeste speciale is dat de munten zilver bevatten en dat ze Romeins zijn. Ze lagen waarschijnlijk al 1800 jaar onder de grond. Toch worden Romeinse munten hier wel vrij vaak gevonden. Ga de Schelde over naar de Vlaamse Ardennen en daar vinden ze jaarlijks een muntenschat. Dat neemt het feit dat deze munten zeer interessant zijn niet weg natuurlijk.”

Dan rest nog de vraag aan wie de munten toebehoorden. “West-Vlaanderen was een echte uithoek van het Romeinse Rijk. Veel inwoners bouwden hier hun villa’s (waren toen landbouwbedrijven) en voerden hier dus handel. Van welke stand deze inwoners waren, is niet echt duidelijk. Doordat wij zo een achterhoek waren van het rijk kan het goed zijn dat de standenmaatschappij hier veel minder aanwezig was dan in de grote steden, iets wat identificatie van de (eventuele) eigenaar heel erg moeilijk maakt”, besluit Hendrik. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier