Robbe Decostere keerde na uitleenbeurt als andere speler terug naar Cercle

Robbe Decostere kreeg en greep zijn kans tegen Standard. Hier houdt hij Selim Amallah van de bal. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Er wordt bij Cercle Brugge meer werk gemaakt van de doorstroming vanuit de eigen jeugd. Robbe Decostere maakte voor deze competitie net als vorig seizoen de voorbereiding mee met de A-kern en kreeg in de opener op Standard zelfs meteen een basisplaats.

Robbe Decostere (22) doorliep de jeugdreeksen van SVD Kortemark, KSV Roeselare, Club Brugge en kwam in 2014 bij de U17 van Cercle Brugge. Vier jaar later ondertekende hij er zijn eerste profcontract en maakte in maart vorig jaar onder trainer Laurent Guyot als invaller zijn profdebuut tegen KV Kortrijk. Vorige zomer mocht hij dan de voorbereiding meemaken en op de laatste dag van de transferperiode werd hij samen met Charles Vanhoutte alsnog uitgeleend aan AFC Tubeke. “In het begin was het uiteraard wel aanpassen. Een andere ploeg, een andere manier van werken. Het kwam uiteindelijk allemaal goed. Ik speelde veel wedstrijden, 20 in totaal. Ik deed de ervaring op die ik nodig had om bij Cercle terug te kunnen komen en nam vooral de positieve zaken mee.”

Mentaliteitswissel

Robbe werd naar eigen zeggen een ander soort voetballer. “Ik ben veel matuurder. Voetballen op dat niveau zorgde voor een mentaliteitswissel en dat vertaalt zich in mijn spel. Je gaat op een volwassen manier voetballen en kijkt anders naar de invulling van een match.”

Na hun terugkeer uit Tubeke werden Decostere en Vanhoutte voor dit seizoen opnieuw opgenomen in de A-kern. Corona zorgde ervoor dat die voorbereiding door de diverse maatregelen niet verliep zoals gewenst en enkele dagen voor de verplaatsing naar Standard werden de voorwaarden opnieuw verstrengd wanneer een speler van Cercle positief bleek te zijn. “We moeten de protocollen binnen de Pro League volgen”, weet Robbe. “We komen dus net voor aanvang van de training aan, kleden ons om op het trainingsveld en kunnen dus geen gebruik maken van de kleedkamers en het sanitair. We worden nu twee keer in plaats van eenmaal per week getest. De trainingen verlopen eigenlijk zoals in het begin van het seizoen, met respect voor de sociale afstand.”

Ook de voorbereiding naar de wedstrijd op Sclessin liep dan anders dan voorzien. Vrijdag, daags voor de match, werd er zonder contact getraind. “We konden wel pass- en looplijnen inoefenen, maar het was niet zoals een normale dag voor een wedstrijd, waar we elf tegen elf spelen en een systeem ontwikkelen. Het was toch even aanpassen, al moesten we mentaal wel klaar zijn zoals bij iedere match.”

“Ik deed de ervaring op die ik nodig had om terug te keren”

Robbe woont in zijn ouderlijk huis in Kortemark. Hij studeert maar dan vooral van thuis uit voor master handelswetenschappen in Gent. “Het is nu stilaan de periode van de herexamens en tijd om er aan te beginnen”, beseft hij. “Ik zal de komende dagen dus mijn bezigheid hebben. Ik heb twee vakken van in januari te herdoen, eind augustus, begin september.”

Fysiek klaar

Robbe kende bij groen-zwart een degelijke voorbereiding, al was die wel grotendeels met die van vorig seizoen vergelijkbaar. “We moesten opnieuw zonder hoofdtrainer starten. We begonnen uiteindelijk met Andreas Patz, de assistent van vorig seizoen waar ik persoonlijk nog niet mee had gewerkt. We hebben dat, ondanks de coronamaatregelen, goed opgevangen. Alles verliep goed en we waren fysiek klaar om het seizoen te beginnen. Met de komst van Paul Clement werden dan de accenten gelegd om de start van de competitie goed in te zetten. Wat hij wou, hebben we ook geprobeerd om tijdens de oefenmatchen toe te passen.”

Kortemarkenaar Robbe Decostere:
Kortemarkenaar Robbe Decostere: “Rechtsachter is de positie voor mij voor de toekomst.” (foto ACR)

Cercle mocht de competitie starten bij Standard, met Robbe in de basis. De trainer was na afloop ontgoocheld in het resultaat, maar best wel tevreden over het geleverde spel van zijn ploeg. “Jammerlijk konden we in de slotfase niet gelijkmaken. Dit zou pas een goed resultaat geweest zijn. Dat ik meteen mocht starten, gaf mij toch wel vertrouwen. Een teken dat de coach tevreden was over mijn geleverde werk tijdens de voorbereiding.”

Groot loopvermogen

Robbe heeft een contract tot eind dit seizoen en mocht op Standard als rechtsachter starten. Een positie die hij vorig seizoen bij Tubeke een gans seizoen bekleedde. “Hoe meer wedstrijden daar, hoe meer ik op die positie tot mijn recht ga komen”, vindt hij. “Ik heb een groot loopvermogen om de lijn te doen. Verdedigend ben ik stabieler geworden, alsook in een een-tegen-eensituatie tegen snelle flankaanvallers. Meestal zijn dat gasten die een actie in de benen hebben. Tegen dat soort spelers ben ik beter geworden. Kortom, rechtsachter is de positie voor mij voor de toekomst.”

Een pak speelminuten bij Tubeke in de eerste amateurklasse deed Robbe wel goed. Hij was tevens tevreden dat ook Charles Vanhoutte erbij was. Zij spelen al zes jaar samen bij Cercle. “Dit was zeker een voordeel. We woonden ook samen, in toch wel een nieuwe omgeving. Ook in veel zaken naast het voetbal waren wij meestal samen. Dat maakte onze band nog sterker. Ook nu is het leuk om samen met Charles op het veld te staan. We weten waar we van komen. De uitleenbeurt was niet altijd even gemakkelijk, maar we hadden elkaar wanneer dit nodig was. We maakten daarnaast heel wat plezier, maar Charles was echt wel een grote steun doorheen dat ganse verhaal.”

“Dat Charles Vanhoutte ook in Tubeke zat, was een grote steun voor mij”

De rechtsachter van Cercle houdt ondertussen, zoals het van iedere jonge, beloftevolle voetballer verwacht wordt, de voeten op de grond. “Ik wil nu ritme opdoen, terug aanpassen aan het niveau en mezelf proberen te verbeteren, te ontwikkelen en mijn plaats in de ploeg proberen af te dwingen”, besluit Robbe Decostere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier