Rita (83), de laatste zuster van de congregatie Maria van Wervik, overleden

Wijlen zuster Rita. © DIETER PROCUREUR
Redactie KW

In het woon- en zorgcentrum Mater Amabilis is zuster Rita (83) overleden. Ze was de allerlaatste zuster van de congregatie van ‘de Zusters van Liefde van Maria van Wervik’. Gilda Deronne werd geboren in Kruiseke. De congregatie speelde een belangrijke rol in het maatschappelijk en sociaal leven in Wervik.

Drie jaar geleden verscheen ‘Voor eeuwig ten dienste van’ een boek over de congregatie. Auteur Bo Decramer beschreef daarin de geschiedenis van een bescheiden, onafhankelijke kloosterorde. Er leefden toen nog drie zusters en tijdens de voorstelling van het mooi en waardevol boek kregen ze het eerste exemplaar.

“Glimlachend door de gangen”

“Net als haar recent overleden collega zuster Helena was zuster Rita het prototype van de werkbij die de manuele taken in het klooster, de school en het prille woonzorgcentrum Mater Amabilis op haar schouders nam”, aldus pr-verantwoordelijke Bo Decramer. “Dag in, dag uit. Letterlijk overdag en ‘s nachts. Zo kregen zuster Rita en haar medezusters voor de nachtdienst in hun woonzorgcentrum pas in de lente van 1984 hulp van lekencollega’s. Decennia lang zag je de rijzige kloosterzuster duwen aan een of andere bedieningskar of snelde ze glimlachend door de gangen, volop bezig met een praktische taak.”


De uitvaartplechtigheid van zuster Rita vindt plaats op woensdag 12 februari om 10 uur in de Sint-Medarduskerk.

Wijlen zuster Rita.
Wijlen zuster Rita.© DIETER PROCUREUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier