Rino Vanhooren behaalt het beoogde resultaat op EK shorttrack

© (Foto GF)
© (Foto GF)
Redactie KW

De Brugse snelschaatser was individueel goed voor deelname aan de B-finale op de 1500 meter. Met de Belgische aflossingsploeg werd hij vijfde.

De Hala Olivia, de schaatsbaan in de Poolse havenstad Gdansk, vormde dit weekend het decor voor het Europees kampioenschap, waar overigens de drie leden van de Brugse Shorttrack Club (BSC) aan deelnamen.

Rino Vanhooren behaalde zijn doelstelling op de 1500 meter. De Bruggeling bereikte de halve finales maar moest in zijn reeks de Nederlander Sjinkie Knegt, die later goed was voor brons, met een teenlengte laten voorgaan. Vanhooren finishte in 2:18.477, Kneght in 2:18.134. Zijn vierde plaats was wel goed voor deelname aan de B-finale. Daarin werd Rino vijfde en zo werd hij in totaal twaalfde op die afstand. Op voorhand hoopte hij op een plaats bij de eerste zestien.

Met de Belgische aflossingsploeg plaatste Vanhooren zich samen met zijn Brugse clubgenoot Warre Van Damme, Stijn Desmet en Gert-Jan Goeminne, voor de halve finales, dankzij een tweede plaats achter topland Rusland. In de halve finales moesten ze Nederland en Italië laten voorgaan. België moest dan genoegen nemen met een B-finale die werd gewonnen voor Duitsland, Letland en Frankrijk. Het goud op de estafette over vijf kilometer ging naar een Nederlands viertal.

In de Belgische aflossingsploeg dat knap vijfde werd maakte Warre Van Damme (18) uit Assebroek op zijn leeftijd overigens zijn debuut op het hoogste niveau, ook al omdat Ward Pétré en Adriaan Dewagtere zich eerder blesseerden op training. Een plaats bij de top zes moest voor het Belgische kwartet binnen de mogelijkheden liggen en daar zijn ze dus in geslaagd. Van Damme schaatste enkel mee in de aflossing.

Rino Vanhooren werd overall 19de op 45 deelnemers. Dat resultaat kon beter geweest zijn mocht hij verder zijn geraakt dan de reeksen op de 500 en de 1000 meter. Zijn vriendin Alexandra Danneel uit Zandvoorde verwachtte wellicht iets beter van haar EK. Zij eindigde uiteindelijk op plaats 27 op 33 deelnemers. Op de 1500 meter bereikte zij de kwartfinales. Op de 500 en 1000 meter geraakte ze niet verder dan de reeksen.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.